Hlavní obsah

V Bachmutu padl americký humanitární pracovník

V Bachmutu byl zabit americký dobrovolník Pete Reed, který tam pomáhal poskytovat humanitární pomoci. Uvedla to podle CNN humanitární organizace Global Response Medicine (GRM), kterou založil. Podle GRM byl zabit, když byla rozděloval pomoc.

Ukrajinci zasáhli ruské pozice v BachmutuVideo: Reuters

 
Článek

„Včera byl v Bachmutu zabit zakladatel GRM Pete Reed. Pete představoval základní kámen GRM, když působil čtyři roky jako předseda představenstva. Pete odešel z GRM, aby mohl pracovat s Global Outreach Doctors na jejich misi na Ukrajině. Byl zabit, když rozděloval pomoc,“ uvedla GRM na Instagramu.

Foto: Lenka Klicperová, Novinky

Zničený Bachmut. Ve městě nefunguje téměř nic.

Jeho skon komentovala GRM slovy: „Je to silná připomínka, jakým hrozbám čelí záchranáři a humanitární pracovníci v zónách konfliktu, když pomáhají civilistům, kteří se ocitli v křížové palbě. Peteovi bylo jen 33 let, ale žil, aby pomáhal ostatním, nejprve jako vyznamenaný příslušník americké námořní pěchoty a pak jako humanitární pracovník.“

Mluvčí amerického ministerstva zahraničí potvrdil CNN „nedávné úmrtí amerického občana na Ukrajině“. Dodal, že ministerstvo je v kontaktu s rodinou a poskytuje veškerou potřebnou konzulární pomoc.

Reedova manželka Alex Kay Potterová napsala na Instagramu, že její manžel zemřel, když zachránil život jinému členu týmu. „Evakuoval civilisty a pomáhal zraněným, když byla jeho sanitka ostřelována. Zřejmě svým vlastním tělem zachránil jiného člena týmu,“ uvedla.

Reed se začal věnovat humanitární pomoci po bouři Sandy, která zpustošila jeho rodný stát New Jersey. Předtím absolvoval dvě mise v afghánské provincii Hílmand.

V době války s Islámským státem vedl zdravotnické týmy kurdských Pešmergů, kteří spolupracovali s iráckými speciálními silami. V době boje o Mosul ošetřili přes deset tisíc zraněných. Od roku 2017 působil v rámci GRM v Iráku, Jemenu, Sýrii a Polsku.

Putin přecenil schopnosti armády, ofenziva vyvrcholí v dubnu, tvrdí analytici

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám