Hlavní obsah

USA pošlou Ukrajině munici a výbavu na odminování v hodnotě 200 milionů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zahraničních věcí Spojených států amerických Antony Blinken oznámil nový balíček bezpečnostní pomoci Ukrajině v hodnotě 200 milionů dolarů (asi 4,4 miliardy korun), který zahrnuje munici protivzdušné obrany, dělostřelecké náboje nebo vybavení pro odminování. Informuje o tom agentura Reuters.

Foto: Cliff Owen, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí Antony Blinken

Článek

„Rusko tuto válku začalo a mohlo by ji kdykoli ukončit tím, že stáhne své síly z Ukrajiny a zastaví své brutální útoky. Dokud tak neučiní, budou Spojené státy a naši spojenci a partneři stát jednotně na straně Ukrajiny tak dlouho, jak bude potřeba,“ uvedl Blinken v pondělním prohlášení, na které odkazuje agentura Reuters.

Nově oznámená vojenská pomoc je přitom součástí již dříve oznámené pomoci v celkové výši 6,2 miliardy dolarů (asi 137 miliard korun), která vznikla díky účetní chybě Pentagonu.

Jak informovala agentura Reuters, Pentagon totiž v květnu zjistil, že omylem nadhodnotil cenu zbraní a vojenského materiálu, které na Ukrajinu poslal.

Tím vznikl přebytek peněz v hodnotě 6,2 miliardy dolarů, který podle amerických představitelů hodlá Bidenova administrativa plně vyčerpat a použít ho na další dodávky vojenského materiálu Ukrajině.

Tato vojenská pomoc nesouvisí s tou, o kterou ve čtvrtek zažádal americký prezident Joe Biden. Ten totiž požádal Kongres o dalších více než 20 miliard dolarů (asi 440 miliard korun) pro Ukrajinu, z čehož zhruba 13 miliard dolarů (asi 290 miliard korun) by mělo jít na dodávky vojenského materiálu a 7,3 miliardy (asi 161 miliard korun) na ekonomickou a humanitární pomoc Ukrajině.

Biden požádal Kongres o 20 miliard dolarů pro Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám