Hlavní obsah

Ukrajinu nelze zastrašit, vzkázal Rusku Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské útoky nemohou Ukrajinu zastrašit, uvedl v pondělí ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který zároveň oznámil, že znovu jednal o bezpečnostní spolupráci s americkým prezidentem Joem Bidenem. Ruské síly dnes podnikly masivní nálety a ostřelování proti městům po celé Ukrajině včetně Kyjeva, zabily nejméně 14 civilistů, bezmála stovce dalších přivodily zranění a vážně poškodily energetickou infrastrukturu.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

„Ukrajinu nelze zastrašit. Pouze ji ještě více sjednotit,“ řekl Zelenskyj ve zveřejněném videozáznamu, na němž stojí venku před stroji používanými při obnovovacích pracích. „Okupanti se nám nemohou postavit na bojišti, a proto se uchylují k teroru,“ uvedl také ukrajinský prezident. Dodal, že Ukrajina učiní z bojiště ještě „bolestivější“ místo pro nepřátelské síly a obnoví vše, co bylo v zemi zničeno.

„Protivzdušná obrana je nyní priorita číslo jedna naší bezpečnostní spolupráce,“ uvedl ukrajinský prezident v jiném příspěvku na sociálních sítích, v němž informoval o rozhovoru s americkým prezidentem.

Biden se světovými státníky odsoudil ruské bombardování Ukrajiny

Zahraniční

Urychlené dodání prvního z přislíbených systémů protivzdušné obrany IRIS-T SLM po dnešních ruských úderech potvrdila Kyjevu německá ministryně obrany Christine Lambrechtová. Rusko se uchýlilo k pondělním rozsáhlým útokům na ukrajinská města poté, co v sobotu poškodil výbuch Kerčský most, spojnici Ruska s nelegálně anektovaným ukrajinským Krymem.

Moskva z útoku, který označuje jako teroristický, viní ukrajinské tajné služby. Kyjev se k němu ale nepřihlásil. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová dnes prohlásila, že Rusko je otevřeno „diplomacii“, ale že urovnání konfliktu na Ukrajině mírovou cestou brání zájmy USA, které Kyjev podporují ve „válečné náladě“.

Zacharovová tak reagovala na komentář bezpečnostního mluvčího Bílého domu Johna Kirbyho k sobotnímu útoku na most. „Speciálně pro americkou stranu ještě jednou opakujeme: úkoly, které jsme si vytyčili na Ukrajině, budou vyřešeny,“ uvedla Zacharovová.

Ukrajinská energetika dostala velkou ránu. Země pozastavuje vývoz elektřiny

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám