Hlavní obsah

Ukrajinští finalisté Eurovize nastupovali na pódium jen pár chvil poté, co na jejich domovské město dopadly ruské rakety

Když ukrajinské hudební uskupení Tvorchi vystupovalo v sobotu večer na Eurovision Song Contest v britském Liverpoolu se skladbou Heart of steel (Srdce z oceli), opěvující vojáky bojující v Mariupolu v ocelárnách Azovstal proti okupantům, Rusové už podnikli první ze dvou raketových útoků na jejich domovské město Ternopil.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinské město Ternopil

Článek

Gubernátor Ternopilské oblasti Volodymyr Truš uvedl, že při prvním náletu byly zasaženy sklady v průmyslové zóně města, při druhém pak chaty a nákupní zařízení. „Na místo dorazili specialisté a zaznamenali zničení dvou a poškození 12 rekreačních objektů. Požár, který na místě vypukl, byl okamžitě uhašen. Střepiny raket poškodily i civilní obchodní a hospodářské objekty a devět nákladních aut,“ sdělil gubernátor, píše ČTK.

„Ternopil je jméno našeho domovského města, které bylo bombardováno Ruskem, zatímco jsme vystupovali na pódiu Eurovize a zpívali o ocelových srdcích, nezdolnosti a vůli. Tohle je vzkaz pro všechna ukrajinská města, která jsou bombardována každý den… Evropo, sjednoť se proti zlu v zájmu míru,“ uvedla skupina Tvorchi na sociálních sítích krátce po svém vystoupení.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Ukrajinská hudební skupina Tvorchi během finále soutěže Eurovize

„Dobrá práce, hoši! Za Ternopil, který je bombardován právě teď a za Mariupol, který byl bombardován před rokem. Za všechna města a lid naší země,“ pronesl během slavnostního večera komentátor Eurovision song contest Timur Miroshnichenko.

Eurovizi vyhrála Švédka Loreen, již podruhé. Vesna je desátá

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám