Hlavní obsah

Ukrajinská energetika vyhlíží další těžkou zimu, vyhlídky jsou ještě horší než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Podle eurounijních expertů na důkladnější opravy ukrajinské energetické infrastruktury, poničené ruskými nálety, chyběly peníze i pracovní síly. Miliony Ukrajinců tak pravděpodobně během nadcházející zimy opět čekají dny a noci bez elektřiny, vytápění i dodávek vody.

Foto: Reuters

Záporožskou jadernou elektrárnu (na snímku) okupují od loňska ruské invazní síly - a elektřina z ní Ukrajině citelně chybí.

Článek

„Na opravu toho, co Rusové zničili, bylo vydáno velké množství úsilí i peněz (…) Ale když byste se mě zeptali, zda země je v lepší pozici než loni na podzim, tak vám odpovím - nejsem o tom přesvědčen.“ Tak se na margo stavu energetické bezpečnosti na Ukrajině vyjádřil podle agentury Reuters Marcus Lippold, šéf eurounijního energetického týmu, který ve válčící zemi zkoumal připravenost tamního energetického systému.

Ukrajinská kritická infrastruktura byla během poslední zimy opakovaně ničena ruskými nálety se zjevným cílem podlomit morálku obyvatelstva. Miliony lidí se tím octly v mrazivém počasí bez topení, elektřiny i vody - podle odhadů musel průměrný obyvatel Ukrajiny takové nevlídné podmínky snášet po dobu 35 dnů.

Polovina výroby elektřiny je pryč

Každý další ruský útok na energetickou infrastrukturu bude problémem i proto, že Ukrajina podle odhadu OSN přišla v důsledku války zhruba o polovinu kapacit na výrobu elektřiny. Týká se to například i Záporožské jaderné elektrárny, kterou okupují Rusové. Snadno se tak může stát, že elektřiny prostě nebude dost.

Putin otevřeně přiznává ničení infrastruktury. Ukrajince trápí přetížené sítě a mráz

Válka na Ukrajině

Kyjev sice data o infrastruktuře nezveřejňuje s odkazem na to, že nepřítel by takové informace mohl zneužít, vážnou situaci ale potvrzují i četní lokální politici. Andrij Sadovyj, dlouholetá starosta Lvova ležícího nedaleko polských hranic, podle Reuters připustil, že obyvatelé jeho města se v následujícím období „musí připravit na život bez elektřiny v trvání zhruba dvou měsíců“.

Na řadě míst Ukrajiny preventivní obrana energetických uzlů zahrnuje nevídaná opatření. „Používáme velké bloky betonu, pytle s pískem i gabiony,“ řekl Dmytro Sacharuk, ředitel jedné z největších energetických společností v zemi DTEK.

Oblast ukrajinské Oděsy ničily íránské kamikadze drony

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám