Hlavní obsah

Ukrajině došly rakety protivzdušné obrany Patriot a Iris-T, tvrdí novinář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina vyčerpává zásoby klíčových zbraní - podle nového upozornění už prakticky vyčerpala střely k západním systémům protivzdušné obrany Patriot a Iris-T. Napsal to novinář a analytik deníku Bild Julian Röpcke, který se odvolává na svůj anonymní zdroj.

Foto: Reuters

Systém Patriot. Ilustrační foto

Článek

Oba systémy jsou přitom zásadní pro ochranu před ruskými střelami, upozornil novinář, na jehož analýzy se často odvolávají ukrajinská média. Röpcke později dodal, že Kyjevu může zbývat malé množství těchto střel, ale jejich počet se „blíží nule“.

„Jak jsem říkal už před několika týdny (a téměř nikdo mi nevěřil): Ukrajině došly střely Patriot a Iris-T. Většina dalších zásob prostředků protivzdušné obrany je vyčerpána nebo zničena,“ tvrdí Röpcke na sociální síti X.

Europoslanci odmítli schválit rozpočet Rady EU, dokud Ukrajina nedostane patrioty

Evropa

Po několika hodinách nicméně svůj výrok upřesnil v dalším příspěvku:

„Neřekl bych, že Ukrajina nemá vůbec žádné střely Patriot PAC-2 a PAC-3. Zdroj mi před dvěma týdny řekl údajný přesný počet. Nebudu ho samozřejmě zveřejňovat. Ten počet byl ale tak malý, že nyní se musí blížit nule.“

Röpcke společně se svým příspěvkem sdílel oznámení ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o rozsáhlých vzdušných úderech z noci na čtvrtek, při nichž Rusko mimo jiné zničilo největší elektrárnu v Kyjevské oblasti.

„Toto. I když máme v našich skladech stovky systémů a tisíce raket. Žádná slova. Jen vztek,“ napsal Röpcke k fotografii hořící elektrárny.

Foto: Adobe Stock, Novinky

Raketový systém Patriot

Připojil také mapu, která má znázorňovat dráhy ruských raket a dronů během čtvrtečního útoku. „Podívejte se na dráhu střel. Vzdušný prostor Kyjeva je pro ně nyní volný. Opravdu jsme to podělali,“ napsal.

Na nedostatek prostředků protivzdušné obrany dnes po rozsáhlém ruském raketovém útoku na ukrajinskou energetickou infrastrukturu znovu upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Zároveň opět apeloval na spojence Kyjeva, aby mu tyto prostředky poskytli.

Ukrajinské protivzdušné obraně se v noci na dnešek podařilo sestřelit 18 ze 42 ruských raket, oznámilo ukrajinské letectvo.

Ukrajina hledá po světě nadbytečné patrioty. Chce si je pronajmout

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám