Hlavní obsah

Ukrajinci se snaží zadržet rychlý postup Rusů, protiútoky přijdou později

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situace ukrajinský sil je obtížná. Pokoušejí se před postupujícími Rusy stabilizovat frontu, uvedl velitel ukrajinských pozemních sil Oleksandr Pavljuk v rozhovoru pro stanici Suspilne. Potvrdil tak slova vrchního velitele Oleksandra Syrského, že Ukrajina přešla do obrany. Plánují se však už protiútoky, které by se měly podniknout po stabilizaci fronty.

Foto: Rfe/rl/serhii Nuzhnenko, Reuters

Ukrajinští vojáci u Bachmutu střílejí z protiletadlového dvojčata ZU-23-2 ráže 23 mm

Článek

„Naším úkolem je stabilizovat frontovou linii, co nejvíc toho (nepříteli) zničit, což děláme,“ řekl generálporučík, „to se nám daří, situace se stabilizuje.“ Pavljuk v rozhovoru pro Suspilne však přiznal, že jsou ještě oblasti, kde to hoří – u Avdijivky, směrem na Časiv Jar a mezi Terny a Lymanem.

„Tam každý den probíhají opravdu těžké boje, ale naši chlapci se drží. Drží se docela sebevědomě – ztráty protivníka jsou ohromné. Myslím, že situaci v nejbližší době stabilizujeme, a uděláme vše, abychom připravili vojska na přechod k aktivnějším akcím a k převzetí iniciativy.“

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Velitel Ukrajinských pozemních sil Oleksandr Pavljuk

Institut pro studium války vyzdvihl z jeho vyjádření, že se ruským silám „daří udržovat relativně vysoké tempo ofenzivních operací podél fronty s cílem udržet si iniciativu v široké oblasti“. Podle Pavljuka Rusové vrhají na frontu obrovské množství nevycvičených mobilizovaných vojáků, aby si udrželi iniciativu před prezidentskými volbami.

Ukrajina plánuje protiútoky

Pavljuk avizoval, že Ukrajina plánuje přejít do protiútoku, když dodal, že je „potřeba přeskupit jednotky, aby se daly stáhnout jednotky, které je potřeba doplnit, ty poslat na polygony s cílem vytvořit útočné uskupení a provést letos protiútoky“. Institut pro studium války upozornil, že nemluvil o protiofenzivě, ale o protiútocích.

O protiofenzivě mluvil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Současně však varoval, že Rusové připravují další ofenzivu, která začne v květnu nebo později v létě, což by mohlo odložit ukrajinskou protiofenzivu. Uvedl, že dobře zásobené jednotky ukázaly, že jsou schopny zabránit Rusům i v zisku malých území a ruské jednotky oslabit. Ukrajinským obráncům však chybí munice.

Nový velitel pozemních sil Oleksandr Syrskyj už 13. února, pět dnů po nástupu do funkce ještě před pádem Avdijivky, oznámil přechod do obrany: „Přešli jsme od útočných operací k vedení obranné operace. Cílem naší operace je vyčerpat protivníka a způsobit mu maximální ztráty.“

Šéf ukrajinské armády Syrskyj: Na programu jsou nové úkoly

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám