Hlavní obsah

Ukrajinci se podle Rusů pokoušejí získat náhradní díly pro letadla v Kazachstánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské ozbrojené síly se snaží v Kazachstánu získat náhradní díly pro zbraně sovětského původu. Uvedla to ve čtvrtek ruská tisková agentura RIA Novosti. Podle ní jde mimo jiné o brzdicí padáky pro MiGy-29 a Suchoje Su-24. Kazachstán dostal varování, aby tak nečinil.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polská stíhačka MiG-29

Článek

RIA Novosti s odvoláním na svůj nejmenovaný zdroj napsala, že ukrajinská firma Ukrspeceksport, zabývající se vývozem a dovozem speciální, tedy vojenské techniky, se v Kazachstánu pokouší zakoupit náhradní díly. „Nedávno se ukázalo, že Ukrspeceksport jedná s Kazachstánem o nákupech výrobků ruského vojenskoprůmyslového komplexu pro potřeby Ukrajinských ozbrojených sil. Nitky vedou k firmám Navico, BSKey, IGT a Syzdykov registrovaným v Astaně,“ uvedl zdroj. Mimo jiné by mělo jít o díly pro vypouštění brzdicích padáků použitých ve strojích Su-24 a MiG-29.

„Možná má kazašské vedení skryté karty ve hře politiky na více stran, aby si v situaci kolem Ukrajiny udrželo vyrovnaný postoj k oběma stranám, v dialogu jak se Západem, tak s hlavním garantem bezpečnosti Kazachstánu, jímž je Rusko,“ uvedl zdroj a nepřímo varoval kazašské vedení, že je to velké riziko. Mohlo by to podkopat pro Astanu výhodnou ekonomickou spolupráci s Ruskem „výměnou za přízrak dividend“.

Nákup náhradních dílů v Kazachstánu by dával smysl, protože v zemi po rozdělení SSSR zůstalo velké množství sovětské vojenské techniky, kterou Ukrajina používá.

Pavel: Peníze na munici pro Ukrajinu jsou kompletní

Domácí

Velká část techniky je však po třiceti letech v dezolátním stavu. Loni společnost Kaspeceksport nabízela v aukci 117 vyřazených bojových letadel včetně MiGů-27, 29 a 31 i Suchojů Su-24, uvedl web Aerotime. Stroje byly dodány koncem sedmdesátých a v osmdesátých letech a některé se nedají využít ani pro kanibalizaci dílů, uvedl server. Uvedl, že se předpokládá, že by je mohlo chtít koupit Rusko, ať už pro své potřeby, nebo proto, aby je nezískal nějaký jeho protivník. Kazachstán však loni v říjnu zakázal vyvážet asi sto různých výrobků využitelných ve zbraních. Ukrajina by potřebovala náhradní díly pro MiGy-29 a Su-24.

Spekuluje se, že nyní Ukrajina získala další MiGy-29 z Polska. Na sociálních sítích se objevila videa z 24. února zachycují kamion Iveco jedoucí na východ s trupem devětadvacítky, na kterém nebyly žádné výsostné znaky.

MiGy-29 zřejmě Ukrajina využívá ke shazování naváděných francouzských kluzákových bomb Hammer. Ze Su-24 vypaluje střely s plochou dráhou SCALP.

Ukrajinci bombardovali ruské pozice kluzákovými bombami z Francie, Rusové podobných shazují stovky

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám