Hlavní obsah

Ukrajinci přiznávají částečné obklíčení Bachmutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský generální štáb v pondělí ve svém ranním hlášení nepřímo potvrdil, že ruské jednotky již zpola obklíčily město Bachmut na severu Doněcké oblasti, které je několik měsíců dějištěm prudkých bojů. Ve svém ruskojazyčném vydání o tom informoval server BBC News.

Foto: Reuters

Ukrajinští vojáci pálí z protiletadlového děla na ruské pozice u Bachmutu.

Článek

Mezi obcemi, kde ukrajinská armáda za posledních 24 hodin odrážela útoky, se v pondělní svodce ukrajinského generálního štábu objevila také vesnice Stupočky. Ta se nachází jihozápadně od Bachmutu, na silnici spojující Bachmut s městem Kostjantynivka. Silnice byla důležitou zásobovací trasou pro bachmutskou posádku, jejíž význam ještě stoupl po pádu Soledaru, po němž ruské jednotky ohrožují druhou zásobovací linii ze Slovjansku. Ta je přímo ohrožena, protože ruské jednotky pronikly až k Paraskovijivce.

Podle BBC jsou ruské jednotky přinejmenším blízko tomu, aby Bachmut dostaly do operačního obklíčení, tedy odřízly hlavní přístupové trasy k němu. Zpráva generálního štábu uvádí, že se bojuje také v samotném Bachmutu: „Nepřítel podnikl neúspěšné útoky v lymanském a avdijivském směru a na Záporoží. Pokračuje v útoku ve směru na Bachmut. Na dalších místech se brání.“

„Za posledních 24 hodin jednotky obranných sil odrazily útoky v katastrech obcí Stělmachivka a Novoselivske v Luhanské oblasti, Vyjimka, Rozdolivka, Bilohorivka, Paraskobijivka, Bachmut, Stupočky, Novobachmutyvka, Pervomajsk a Marjinka v Doněcké obalsti,“ uvedl štáb.

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) jsou vleklé boje u Bachmutu pravděpodobně důvodem, proč pohasíná hvězda Jevgenije Prigožina, který založil žoldnéřskou Wagnerovu (v ruském přepisu Vagnerovu) skupinu. Putin se rozhodl znovu vsadit na pravidelnou armádu, cituje názor Institutu pro studium války server BBC News.

„Hvězda Jevgenije Prigožina začala pohasínat, protože nedokázal splnit slib zmocnit se Bachmutu,“ píše ISW. Institut tento předpoklad odvozuje zejména ze skutečnosti, že Moskva tento měsíc jmenovala velitelem ruských jednotek nasazených na Ukrajině náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova. Nově utvořený post v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu do té doby zastával Sergej Surovikin, kterého ukrajinská rozvědka označuje za Prigožinova spojence.

Ruský prezident Vladimir Putin se navíc o Prigožinovi a jeho lidech vůbec nezmínil, když 15. ledna mluvil o dobytí Soledaru, píše ISW. Podle analytiků ISW se Putin na podzim rozhodl dát Prigožinovi a Surovikinovi možnost ukázat, co dokážou svými prostředky – s tisícovkami mobilizovaných vězňů a s pomocí úderů na ukrajinské energetické sítě. Obojí ale selhalo, konstatuje ISW.

Šéf norské armády: Na Ukrajině padlo nebo bylo zraněno 180 tisíc ruských vojáků

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám