Hlavní obsah

Ukrajinci pokročili v protiútoku. Další průlom může být rozhodující, tvrdí analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V hlavních směrech útoku se ukrajinským jednotkám podařilo postoupit až o 19 kilometrů. Takový progres nutí Moskvu přesunout síly z jiných částí fronty, čímž Rusko oslabuje svou obrannou linii. Podle Institutu pro studium války by další jakýkoli ukrajinský průlom mohl být potenciálně rozhodující.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Ukrajinský voják střílí z minometu na ruské pozice na frontové linii u Bachmutu

Článek

Šestnáct až devatenáct kilometrů, takový je postup pozemních ukrajinských jednotek do ruské obrany v jižním směru. Obránci postupují po dvou hlavních útočných liniích, a to přes vesnici Staromajorske ve směru k Rusy okupovanému Berďansku, přístavu na Azovském moři; a dále na západ směrem k okupovanému Melitopolu, důležitému dopravnímu uzlu poblíž pobřeží.

„Cílem Kyjeva je dosáhnout Azovského moře a vrazit klín do takzvaného pozemního mostu mezi Ruskem a Krymem, který je životně důležitý pro zásobovací trasy ruské armády,“ uvedli analytici z ISW.

Připomínají ale, že ukrajinské síly stále čelí dlouhému, pomalému a krvavému boji proti ruským jednotkám umístěným za dobře navrženou obranou. I když se Ukrajincům podaří prolomit první obrannou linii, má Moskva mnoho měsíců na to, aby připravila další obranná opatření.

Ukrajinci doufají, že tlak na frontě spolu s údery v hloubi Ruskem okupovaných území nakonec obranu nepřítele překoná. Přesun ruských vojsk směrem k liniím, kde jsou Ukrajinci úspěšní, podle britské rozvědky znamená, že obrana Rusů bude oslabena především v Chersonské oblasti podél řeky Dněpru.

Ukrajinská armáda zahájila protiofenzivu letos v létě. V sobotu několikrát ostřelovala Kerčský most vedoucí z Ruska na Krym.

Rušno na Krymu. Rusko informuje o nočním útoku ukrajinských dronů

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám