Hlavní obsah

Ukrajina za pět týdnů osvobodila téměř tolik území, co Rusko dobylo za půl roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Od 4. června vedou ukrajinští obránci protiofenzivu vůči ruskému agresorovi. Za tu dobu stihli osvobodit území o rozloze 253 kilometrů čtverečních, což je téměř stejná část, jakou Rusko dobylo za poslední rok a půl. S odkazem na vlastní propočty na to upozornil washingtonský Institut pro studium války (ISW).

Foto: LIBKOS, ČTK/AP

Ukrajinský voják nese dron blízko frontové linie poblíž Avdijivky v Doněcké oblasti.

Článek

„Za pět týdnů osvobodily ukrajinské síly téměř stejné množství území, jaké ruské síly dobyly za poslední půlrok,“ uvedl ISW s tím, že Moskva získala od 1. ledna pod kontrolu 282 kilometrů čtverečních.

Ukrajina v pondělí oznámila, že jejím silám se od počátku protiofenzivy podařilo znovudobýt 193 kilometrů čtverečních.

„Ukrajinské oficiální zhodnocení osvobozeného území se liší od toho ISW téměř jistě z důvodu, že Ukrajina vychází z jiných propočtů ohledně území, které měla původně pod kontrolou. ISW předkládá své vlastní údaje o osvobozeném území, aby při porovnávání ruských a ukrajinských zisků nemíchal jablka s hruškami,“ vysvětlili analytici.

Prigožina podporuje nejméně 14 ruských generálů, tvrdí šéf ukrajinské bezpečnostní rady

Evropa

Významnější územní zisky počítá Ukrajina v posledních dnech na bachmutské frontě. Za poslední týden zvládla osvobodit další čtyři čtvereční kilometry. Od začátku protiofenzivy osvobodily ukrajinské síly u Bachmutu 24 kilometrů čtverečních. Jak uvedla náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová, cílem Kyjeva je nyní uvěznit ruské jednotky v Bachmutu.

O dobytí města Ukrajina nepochybuje. Velitel pozemních sil Oleksandr Syrskyj na dotaz ABC, zda má důvěru v osvobození Bachmutu, uvedl: „Samozřejmě. Jsem si jistý.“

O tom, že se situace v Bachmutu nevyvíjí pro Rusko příznivě, vypovídá také fakt, že Moskva přesunula k městu jednotky praporu Achmat, který je tvořen kadyrovci.

Ruští představitelé ale neztrácejí sebevědomí. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v úterý prohlásil, že ukrajinská armáda během své protiofenzivy nedosáhla svých cílů na žádném úseku fronty.

Pomalejší postup oproti očekáváním přiznává i Kyjev. „Iniciativa je na naší straně. Postupujeme. Ne tak rychle, jak bychom si přáli, ale postupujeme,“ řekl v neděli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, jenž v úterý a středu jedná o možném členství Ukrajiny v Severoatlantické alianci na summitu NATO ve Vilniusu.

Okno příležitosti se Ukrajině do konce roku uzavře, řekl na summitu NATO Pavel

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám