Hlavní obsah

Ukrajina ví, že dělostřelectvo je klíčové. Drony rozšiřují jeho možnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet nasazených dronů v konfliktu na Ukrajině stoupá. Obě strany je využívají nejen k průzkumu a pozorování, ale i přímo k útokům. Jejich přínos v konfliktu vyzdvihl i náměstek ukrajinského ministra obrany Ivan Havryluk. Současně ale dodal, že nejdůležitější je pořád dělostřelectvo, které zničilo nejvíc nepřátelských cílů.

Foto: Viacheslav Ratynskyi, Reuters

FPV drony dodané na Ukrajinu

Článek

„Zkušenosti z rusko-ukrajinské války ukazují, že moderní dělostřelectvo hraje na bojišti jednu z klíčových rolí. Ze statistik plyne, že většina ztrát živé síly i bojové techniky nepřítele připadá na konto dělostřelectva a raketových sil. Posílení dělostřeleckého potenciálu automaticky zvyšuje naše schopnosti na bojišti,“ řekl Havryluk v rozhovoru pro web Infomacionnyj navigator.

Havryluk v rozhovoru uvedl, že se Ukrajina snaží zvýšit podíl techniky na bojišti, k čemuž přispívají právě drony. Ty mají řadu výhod proti klasickému dělostřelectvu, zejména co se ceny týká, ale mají také řadu slabin – jsou citlivé na počasí a náchylné na rušení systémy radioelektronického boje.

Darujeme Ukrajině celé naše dělostřelectvo, oznámila dánská premiérka

Zahraniční

„Role dronů dnes roste, plní široké spektrum úkolů – od průzkumu a zaminovávání na dálku až po řízení palby a samotné útoky. Nelze však říkat, že by mohly zcela nahradit dělostřelectvo, jen částečně při plnění určitých úkolů. FPV dron není schopen zasadit tak tvrdý úder, který by se rovnal velkorážovému dělostřeleckému granátu. Dělostřelectvo plní bojové úkoly, které jsou mu vlastní: provádí palbu, ničí nahromaděné nepřátelské vybavení, dobře opevněné oblasti na vzdálenosti několika desítek kilometrů,“ uvedl Havryluk.

Drony nejsou schopné ničit opěrné body a většina ani nedokáže ničit obrněnou techniku, jako to dokáže dělostřelectvo.

Výbuch hlavice ruské střely vytvořil obrovský kráter

Evropa

Drony zvyšují přesnost

Podle Havryluka se proto musí Ukrajinci soustředit na využití dronů v kombinaci s dělostřeleckými systémy. Drony mohou vyhledat cíle nebo je označit. Cílem je zvýšit přesnost palby a současně ušetřit nedostatkovou dělostřeleckou munici: „Více granátů nabízí na bojišti více možností. Nedostatek granátů ovlivňuje možnosti naší armády a nutí nás upravovat plány.“

I když se Ukrajina snaží nakupovat velkorážovou munici, kde to jde, a zvyšuje produkci, Havryluk přiznal, že v dodávkách je země závislá na západní pomoci.

„Zvyšujeme vlastní výrobu munice různých typů, plánujeme ji vyrábět společně se západními firmami. Ale objektivně je dnes Ukrajina stále závislá na vojenské pomoci partnerských zemí, například, pokud jde o dodávky 155mm projektilů,“ uvedl.

Podle něj Ukrajina nemá takovou průmyslovou základnu ani takové zásoby jako Rusko, které je hromadilo po léta.

Rusko použilo proti Kyjevu nejmodernější hypersonickou střelu Cirkon

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám