Hlavní obsah

Ukrajina se potýká s minami, s jejich likvidací se obchoduje na černém trhu

Za poslední rok zabily miny na Ukrajině 185 civilistů a několik stovek jich zranily, píše list Ukrajinska pravda. V zemi, která už více než rok čelí ruské vojenské agresi, je potřeba zkontrolovat a vyčistit od výbušnin až pětinu území. Ukrajina se přitom potýká s nedostatkem financí a expertů. Někteří zemědělci tak pyrotechniky hledají na černém trhu, což leckdy vede k tragickým nehodám, píše list.

Ukrajinští ženisté hledají miny ve SvjatohirskuVideo: Reuters

 
Článek

Ukrajina podle tamější kanceláře Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí při OSN patří k zemím nejvíce zamořeným nevybuchlou municí na světě.

Na sociálních sítích podle listu Ukrajinska pravda často kolují záběry zničených traktorů, které při sklizni na poli najely na nevybuchlou střelu.

Vyčištění všech oblastí může trvat celá desetiletí. Země se přitom potýká s nedostatkem expertů i financí.

Předměstí Bachmutu je poseté mrtvolami ruských vojáků, tvrdí Kyjev

Válka na Ukrajině

Ukrajina považuje všechny oblasti, kde se odehrávaly boje, za zamořené výbušninami. Podle Asociace odborníků na likvidaci bomb, kterou list cituje, tyto oblasti zahrnují rozlohu o 139 tisíc čtverečních kilometrů, což představuje pětinu území Ukrajiny.

Pro srovnání, po válce v Jugoslávii trvalo Albánii deset let, než dokázala vyčistit přibližně 15 tisíc čtverečních kilometrů svého území, a například v Chorvatsku dodnes nebyly některé oblasti vyčištěny od výbušnin.

Jen v srpnu loňského roku podle vrchního velitele ozbrojených sil Ukrajiny Valerije Zalužného ruské jednotky vystřelily na území Ukrajiny 40 tisíc až 60 tisíc kusů munice denně, z čehož část po dopadu neexplodovala.

List odhaduje, že přibližně 20 procent veškeré vystřelené munice je nefunkční, navíc Rusové v místech, kde zůstávají delší dobu, umisťují miny i v lesích a na polích a zaminovávají také silnice a kritickou infrastrukturu ve městech.

V případě zemědělské půdy stačí jen několik dní ostřelování, aby se stala nevhodnou pro pěstování plodin, a odstranění výbušnin expertům trvá zpravidla několik měsíců.

Foto: Reuters

Ukrajinští ženisté hledají miny ve Svjatohirsku

V osvobozených oblastech Ukrajiny se přitom podle listu v současnosti nachází 2 miliony hektarů zaminovaných polích.

Podle Ruslana Berehuliji z ministerstva obrany zatím vláda nevyčlenila peníze na humanitární likvidaci min, tudíž náklady hradí zahraniční dárci.

Cenu za kompletní humanitární vyčištění ukrajinských území od nevybuchlé munice je obtížné vyčíslit, poznamenává list.

V médiích se podle něj hovoří o 400 až 900 miliardách amerických dolarů v případě, že by nevybuchlou municí byla zcela zamořená pětina území Ukrajiny. Ve skutečnosti tak bude suma nižší, pořád však v řádu miliard dolarů, míní list.

Navíc každý rok, kdy na zamořené půdě nelze pěstovat plodiny, přichází země podle listu o přibližně 800 milionů dolarů. Další desítky milionů dolarů bude Ukrajina muset vynaložit na rekultivaci půdy, aby byla opět vhodná pro pěstování plodin.

Dlouhé fronty

Odstraňování nevybuchlé munice se dělí do dvou typů: operačního a humanitárního, píše Ukrajinska pravda.

První typ je likvidace min v místech, kde se našly výbušniny, a provádějí ji pyrotechnici z ukrajinské Státní služby pro mimořádné události (DSNS) nebo z armády.

Druhým typem je kontrola potenciálně nebezpečných oblastí a případná likvidace nalezených zbraní – tomu se podle serveru na Ukrajině věnuje osm organizací.

Další projevily zájem, ale musí projít složitým procesem získání povolení, které může trvat půl roku až rok.

Do země v loňském roce zamířila ze zahraničí pomoc na likvidaci min a munice v hodnotě milionů dolarů, což podle ukrajinského webu nestačí na rozšíření a urychlení procesu likvidace zbraní.

Výsledkem je fronta na bezplatné odminování, píše list, podle něhož si zemědělci, kteří nechtějí čekat několik měsíců, než na jejich pole přijde řada, pyrotechniky hledají sami.

Budu kandidovat na prezidenta Ukrajiny, oznámil šéf ruských žoldnéřů

Zahraniční

Společnost Agrotrade, která vlastní půdu v Černihivské oblasti, již ukrajinské ozbrojené síly osvobodily loni v dubnu, řešila problém s nevybuchlými střelami a minami ležícími na osetých polích.

Do léta by mohly zapadnout do země a zarůst řepkou, pole by se na další roky stala nepoužitelnými, píše list.

Vojáci stáli vedle našich polí, tak jsme je požádali, aby vyčistili silnice. Poté jsme vypustili naše postřikovací drony a použili je k hledání nevybuchlé munice. Armáda ji všechnu vyhodila do vzduchu a my jsme to uklidili, popsala Olena Voronová ze společnosti.

Firma tvrdí, že po této likvidaci nevybuchlé munice neregistruje žádné nehody.

Ne všichni ale mají podle Ukrajinské pravdy takové štěstí a jsou známy incidenty, při nichž zemědělská technika explodovala po najetí na miny na polích, která údajně vyčistili necertifikovaní pyrotechnici.

Pyrotechnici na černém trhu

Akutní potřeba odstranit miny a nevybuchlou munici podle listu vedla ke vzniku černého trhu s lidmi, kteří nabízejí své služby v této oblasti. Jednají rychle, ale neexistuje záruka, že odvedou kvalitní práci, upozorňuje web.

Podle jedné zemědělské firmy si necertifikovaní technici na černém trhu účtují za prohlídku kolem 5000 hřiven (přibližně 3000 korun) na hektar a za odstranění nevybuchlé munice 1000 až 3000 dolarů (22 tisíc až 66 tisíc korun) na hektar v závislosti na hustotě min, píše Ukrajinska pravda.

Na Ukrajině se podle ní začíná také formovat legální trh s pyrotechniky a objevují se certifikované firmy specializující se na zpoplatněné odklízení min. Jednou z nich je dceřiná firma ukrajinského zbrojařského koncernu Ukroboronprom.

Foto: Reuters

Ukrajinští ženisté hledají miny ve Svjatohirsku

Ceny za odminování se mohou velmi lišit v závislosti na počtu nevybuchlé munice, typu terénu a bezpečnosti oblasti. Technici ze státní firmy budou pracovat téměř za náklady, přesto si jejich služby nebudou moci dovolit všichni zemědělci, poznamenává list.

Ten zároveň upozorňuje, že počet odborníků v této oblasti na Ukrajině roste. Například DSNS uvedla, že před rokem zaměstnávala 600 pyrotechniků a v současné době jich má 1000, přičemž jejich počet plánuje navýšit na 1500.

Zlepšit situaci by mohl také nárůst mezinárodní podpory, který Ukrajina zaznamenala v uplynulém roce. Například Evropská unie, Spojené státy nebo Kanada vyčlenily na likvidaci nevybuchlé munice na Ukrajině miliony eur a dolarů.

Ruská komisařka přiznala deportace dětí z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám