Hlavní obsah

Ukrajinci zformovali proti Rusům mohutnou Ocelovou hranici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajina už zformovala novou gardu dobrovolníků čítající osm brigád. Oznámil to tamní ministr vnitra Ihor Klymenko s tím, že bude ale třeba ještě dalšího výcviku, než se budou moci zapojit do bojů po boku jednotek pravidelné armády. Garda může celkem čítat až 40 tisíc nových bojovníků, informovala nedávno agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek

Článek

Masivní náborovou kampaň s cílem získat co nejvíce motivovaných dobrovolníků spustil resort vnitra na počátku února. Jednotlivé brigády nesou chytlavá jména jako Ocelová hranice, Hurikán či Spartan.

Přihlásili se do nich jak bývalí policisté či vojáci, jejichž výcvik může být podle Klymenka hotov během dvou měsíců, tak lidé bez předchozích bojových zkušeností s tím, že tyto nováčky bude třeba cvičit ještě zhruba čtyři měsíce.

Okolo 2,5 procenta členů nových brigád tvoří bojovnice. „Naše ženy jsou vlastenecké, silné a jejich nenávist k nepříteli není o nic menší než u mužů. Chtějí sloužit,“ řekl Klymenko.

Rusko ve velkém mobilizuje vězně

Válka na Ukrajině

„Máme v plánu vytvoření dalších brigád, protože je po nich poptávka a my tu možnost máme,“ uvedl také v rozhovoru s agenturou Interfax-Ukrajina.

Podle prohlášení ukrajinské pohraniční stráže je cílem nových jednotek „vyhnat posledního okupanta z naší země a vrátit se k hranicím z roku 1991“.

Ze směnárny na frontu

Reportér agentury Reuters navštívil koncem března blíže neurčené místo, kde se bojovníci z řad brigády Ocelová hranice trénovali v palbě na cíl, obsluze dronů či záchraně a evakuaci raněných vojáků.

Brigádě velí Valerij Paditěl, který se loni podílel na obraně mariupolských oceláren Azovstal proti ruským okupantům. „Budeme cvičit, zatímco budeme čekat na bojové rozkazy,“ vzkázal plukovník, který z ruského zajetí dostal loni v září při výměně zajatců.

„Chci, aby válka skončila co nejdříve, a doufám, že útočná brigáda to výrazně urychlí,“ řekl člen brigády Alex, překladatel bez předchozích vojenských zkušeností.

Dmytro, další rekrut, který dříve pracoval ve směnárně, řekl: „Chtěl jsem se přidat, protože se chci pomstít, jakkoli to v 21. století může znít krutě. Musíme se pomstít za všechny naše lidi, za zavražděné děti,“ vzkázal.

Rusové přemlouvají ke vstupu do armády i chudé cizince v mešitách

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám