Hlavní obsah

Trosky rakety v Kyjevě zabily tři lidi, nemohli se dostat do krytu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Tři lidé zemřeli ve čtvrtek ráno při ostřelování ukrajinského hlavního města Kyjeva, protože se nedostali do krytu na poliklinice, ve kterém se měli schovat. Uvedl to starosta města Vitalij Kličko s tím, že už bylo zahájeno vyšetřování. Je možné, že byl kryt zamčený.

V Kyjevě zemřeli lidé, kteří se nedostali do protileteckého krytuVideo: Reuters

 
Článek

„Osoby mající na starosti dodržování zákonů už vyšetřují situaci na poliklinice a v jejím okolí ve Desňanské čtvrti. Byla zahájena trestní řízení,“ napsal na Telegramu Kličko ke smrti tří lidí, kteří v noci zahynuli a mezi nimiž bylo jedno dítě.

„Úlomek rakety dopadl u vchodu do zdravotnického nařízení po čtyřech minutách od vyhlášení vzdušného poplachu,“ dodal Kličko k útoku balistickými raketami, které letí velmi rychle.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Oběť ruského útoku na Kyjev před městskou klinikou. Žena se nedostala včas do krytu

„Nyní se zjišťuje, zda byl kryt otevřený a jestli v něm byli lidé,“ uvedl Kličko. „Podle informací záchranářů byli z polikliniky vyvedeni lidé,“ dodal Kličko. To by naznačovalo, že kryt otevřen byl. Podle Klička se to nyní musí prověřit. Otevřený byl i kryt v nedaleké škole.

Že však k nějakým pochybením došlo, je jasné z Kličkova sdělení, že nyní budou během vzdušných poplachů policisté kontrolovat, zda jsou všechny kryty otevřené: „Domluvil jsem s hlídkovou policií, že pomůže v noci kontrolovat funkčnost krytů. Během zákazu vycházení budou obcházet úkryty, které jsou vyznačené na mapě města, a prověřovat, zda jsou otevřené.“

V Desňanské čtvrti byly podle starosty při nočním ostřelování poškozeny tři školy, školka, šest domů a policejní stanice. Tři lidé včetně jednoho dítěte zemřeli, upřesnil Kličko. Původně se udávaly dvě dětské oběti, ale druhé dítě bylo mezi 16 zraněnými, z nichž je devět hospitalizováno a jeden je ve vážném stavu. Dítě, o kterém se spekulovalo, že zemřelo, bylo nakonec ošetřeno ambulantně.

Foto: Wladyslaw Musiienko, ČTK/AP

Policisté u budovy polikliniky v Kyjevě

Podle ukrajinského ministerstva obrany bylo vypáleno na Kyjev deset raket Iskander, sedm balistických střel Iskander M, a tři Iskandery-K s plochou dráhou letu. Všechny měly být sestřeleny. Škody způsobily trosky těchto raket, které zasáhly dětskou polikliniku a obytný dům.

Kráter v parku u polikliniky ale působí spíše jako po výbuchu hlavice, ne po dopadu trosek.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Kráter po dopadu trosek ruské rakety u polikliniky v Kyjevě

Při ruském ostřelování na Mezinárodní den dětí zemřela devítiletá dívka. Zabito bylo při invazi už 525 dětí

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám