Hlavní obsah

Transgender mluvčí ukrajinské teritoriální obrany to přepískla a byla suspendována

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská teritoriální obrana suspendovala svou teprve nedávno jmenovanou mluvčí Sarah Ashton-Cirillovou. Novinářka z USA na sebe nejprve upozornila tím, že se stala první transgender válečnou reportérkou, později se přidala k armádě a přijala roli mluvčí teritoriálních sil. Naposledy začalo její jméno rezonovat před pár dny kvůli výhrůžkám ruským propagandistům.

Emotivní videovzkaz stál Sarah Ashton-Cirillovou místoVideo: Bez zdroje

 
Článek

Konkrétně se 45letá Američanka svým ukrajinským velitelům zprotivila tím, že natočila video, v němž mimo jiné prohlašovala, že „ruští ďáblové zaplatí za své zločiny“, a to vlastním životem. Prohlašovala, že se Putinovy loutky a propagandisté stanou lovnou zvěří.

„Příští týden budou zuby ruského ďábla skřípat ještě silněji a jejich vzteklé držky budou pěnit v nekontrolovatelném vzteku, až svět uvidí, jak oblíbený kremelský propagandista zaplatí za svůj zločin. A tahle Putinova loutka je jen začátek. Ruští váleční propagandisté budou všichni loveni, spravedlnosti bude učiněno zadost…,“ hrozila mluvčí na videu, které v rámci svých pravidelných příspěvků ze série „Rusko nenávidí pravdu“ v polovině září umístila na internet.

Podle nadřízených ale takovýto výstup mluvčí nikdo neschválil a byla to chyba. Co konkrétně na videu vadilo, ukrajinská oficiální místa nesdělila. Ministerstvo obrany uvedlo pouze to, že byla seržantka „suspendována až do konce vyšetřování“.

Novou mluvčí ukrajinské armády byla jmenována transgender Američanka

Válka na Ukrajině

„Vyjádření mladší seržantky Ashton-Cirillové z posledních dnů nebyla schválena velením TDF (teritoriálních sil ) ani velením AFU (armády). Při vedení vojenských operací proti agresorovi obranné síly Ukrajiny přísně dodržují normy mezinárodního práva. Velení TDF provede oficiální vyšetřování okolností těchto prohlášení. Byla přijata příslušná rozhodnutí. Seržantka Sarah Ashton-Cirillo bude do ukončení vyšetřování okamžitě suspendována,“ reagovalo na video, které se začalo rychle šířit po sociálních sítích, ukrajinské ministerstvo obrany.

Server magazínu Newsweek upozornil, že suspendování seržantky může souviset také s tím, že se na video, které 13. září umístila na internet, začal vyptávat republikánský senátor za Ohio J. D. Vance, který chtěl vědět, jestli je Ashton-Cirillová zaměstnankyní ukrajinské armády a zda je placena z amerických peněz zaslaných Ukrajině.

Ovládl ji vztek?

Britský bulvární deník The Daily Mail ve své zprávě naznačuje, že mohla mít Ashton-Cirillová na ruské propagandisty obzvláštní vztek, protože si utahovali z její transsexuality. V jednom rozhovoru pro agenturu AFP nicméně prohlašovala, že se „naučila přijímat nenávist Rusů, kteří se vysmívají její genderové identitě“.

Sarah Ashton-Cirillová dorazila na Ukrajinu v březnu loňského roku, tedy krátce po začátku ruské invaze. Původně v zemi působila jako reportérka listu USA Today. Psalo se o ní jako o první otevřeně transgender válečné zpravodajce. Později se Ashton-Cirilloová přidala k silám územní obrany, kde sloužila jako polní zdravotnice. Utrpěla však zranění na ruce a na frontu už se nevrátila. Pomáhala v týlu s překlady tiskových prohlášení do angličtiny.

Švédští novináři na Ukrajině vyvázli z útoku dronem, jejich auto kompletně shořelo

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám