Hlavní obsah

Novou mluvčí ukrajinské armády byla jmenována transgender Američanka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Novou mluvčí teritoriální obrany ukrajinských ozbrojených sil byla tento týden jmenována americká transgender novinářka Sarah Ashton-Cirilloová, která se před časem přidala k tamní zahraniční legii. Ve čtvrtek o tom informoval ukrajinský list The Kyiv Post.

Foto: Profimedia.cz

Sarah Ashton-Cirilloová

Článek

„Sarah Ashton-Cirilloová se stala jednou z mluvčích (ukrajinských) ozbrojených sil,“ uvedl ve čtvrtek list s tím, že její práci ministerstvo obrany jistě ocení. Plná optimismu je i novopečená mluvčí.

„Během uplynulého měsíce se moje úloha rozvinula z pěšáka v první linii v jeden z veřejných hlasů ukrajinských ozbrojených sil. Jsem za to vděčná,“ napsala Ashton-Cirilloová v e-mailu redakci Newsweeku, který o jejím angažmá rovněž informoval.

„Ukrajinců si vážím“

Na novou úlohu je prý připravena i vzhledem k úctě, kterou k ukrajinskému lidu chová. „Za skoro 520 dní na Ukrajině v civilních i vojenských rolích jsem si víc než čehokoli jiného začala vážit síly a odolnosti ukrajinského lidu,“ uvedla.

Sarah Ashton-Cirilloová, která bývala mužem, dorazila na Ukrajinu už jako žena v březnu loňského roku, tedy krátce po začátku ruské invaze. Původně v zemi působila jako reportérka listu USA Today. Psalo se o ní jako o první otevřeně transgender válečné zpravodajce.

Později Ashton-Cirilloová narukovala do ukrajinské armády, kde sloužila jako polní zdravotnice. Utrpěla však zranění na ruce a paži a na frontu už se nevrátila. Pomáhala v týlu s překlady tiskových prohlášení do angličtiny. Nyní jí čeká další změna.

V Rusku by to nešlo

Rozhodnutí Ukrajiny angažovat transgender ženu do veřejné funkce je v přímém kontrastu s nedávným rozhodnutím ruské Státní dumy – v půlce července schválila novelu zákona zakazující změnu pohlaví. Podle autorů novely má tato právní norma „uchovat Rusko potomkům s jeho kulturními a rodinnými hodnotami“ a učinit přítrž údajné „západní antirodinné ideologii“.

Nový paragraf doplňuje zákon O základech ochrany zdraví občanů Ruské federace. Zaměstnancům ve zdravotnictví „zakazuje provádět lékařské zásahy vedoucí ke změně pohlaví člověka včetně zákroků, které vytvářejí primární nebo sekundární pohlavní znaky opačného pohlaví“.

Ruský parlament schválil zákaz změny pohlaví

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám