Hlavní obsah

Tak si je cvičte sám. Ukrajinci degradovali velitele, který promluvil o úrovni rekrutů

Ukrajinci degradovali velitele výsadkářů, který Washington Postu vylíčil podle něj katastrofální úroveň ukrajinských frontových vojsk. Plukovníkovi Anatoliji Kozelovi přezdívanému „Kupol“ velení sdělilo, že pokud není s nováčky spokojen, bude je cvičit sám. Degradovali ho na zástupce velitele praporu ve výcvikovém středisku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Pan Mirgorodskij mi v sobotu řekl, že pokud jsem tak chytrý, že dávám rozhovory, pak mě stáhne do výcvikového střediska,“ řekl Kupol podle serveru Focus.ua. Panem Mirgorodským myslel velitele ukrajinských výcvikových vojsk generálmajora Maxima Mirgorodského.

S trestem nesouhlasí a od elitních výsadkářů prý raději odejde. „Mým dalším krokem, krokem číslo jedna, je rezignace, protože nechci sloužit pod takovými veliteli,“ dodal s tím, že chce bojovat dál, ale u jiných jednotek.

V článku, který americký deník The Washinton Post publikoval v pondělí, tehdejší velitel výsadkářů ze 46. letecké útočné brigády tvrdil, že na bojišti padli nebo byli zraněni takřka všichni ukrajinští vojáci, kteří měli nějakou zkušenost z boje, a noví rekruti že jsou pro boj nepřipraveni.

Ukrajina v potížích: Drolí se podpora USA a zkušení bojovníci jsou mrtví nebo zranění

Válka na Ukrajině

Utíkají z boje

„Nejcennější věcí ve válce je bojová zkušenost. Mezi nováčkem a vojákem s půlroční bojovou zkušeností je pekelný rozdíl. My máme jen pár zkušených vojáků. Další jsou bohužel mrtví nebo zranění,“ líčil plukovník Kozel přezdívaný Kupol. Z pěti stovek mužů, kterými disponoval na začátku války, je podle něj stovka mrtvých a čtyři stovky zraněných. Ti, co je nahradili, podle něj na frontě všechno zahodí, utíkají z boje.

Ukrajinská armáda potvrdila, že velitele odvolala. Uvedla, že kvůli tomu, že mluvil s novináři, aniž by k tomu měl povolení nadřízeného. Ztráty své jednotky prý navíc přifoukl, napsala Ukrajinska Pravda.

Přesná čísla o ukrajinských ztrátách pochopitelně nejsou známa, informace o narůstajících problémech se i přes snahu ukrajinské armády o informační monopol množí, byť spíš v západních médiích. S kritikou na sociálních sítích však přicházejí i ukrajinští experti.

„Budou samozřejmě zničeny“. Kremlu se stíhačky pro Ukrajinu moc nelíbí

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám