Hlavní obsah

Šojgu: Ukrajinci odpálili Kachovskou přehradu sami, aby si uvolnili ruce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu obvinil ze úterního zničení Kachovské přehrady Ukrajince. Podle agentury TASS prohlásil, že ji vyhodili do povětří, aby zabránili ruskému útoku v tomto místě a uvolnili tím své síly u Chersonu pro dlouho očekávanou protiofenzivu.

Zaplavené oblasti na UkrajiněVideo: Reuters/AP

 
Článek

„Dnes (ve čtvrtek) v noci spáchal kyjevský režim další teroristický zločin: vodní elektrárna Kachovka byla vyhozena do povětří, což vedlo k zaplavení rozsáhlých oblastí,“ cituje TASS ruského ministra obrany.

Účelem sabotáže vodní elektrárny Kachovka ukrajinskými silami je podle Šojgua přesun jednotek ukrajinských ozbrojených sil ze směru na Cherson do útočné pozice, z níž budou ohrožovat Rusy.

Ruské jednotky ukrajinský útok prozatím odrazily, tvrdí Šojgu.

FOTO: Kachovská přehrada po zničení zaplavuje okolní města

Válka na Ukrajině

„Bohužel, neobešlo se to bez ztrát na naší straně. Celkem během odrážení útoků nepřítele ve sjednoceném uskupení vojsk zahynulo 71 vojáků, 210 utrpělo zranění,“ prohlásil ministr.

Rusko podle něj také přišlo o 15 tanků, devět bojových vozidel pěchoty, dvě auta a devět děl.

Ukrajinci zahájení očekávané protiofenzivy popírají s tvrzením, že ještě vůbec nezačala.

Foto: Russian Defence Ministry, Reuters

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu

Šojgu v citovaném prohlášení zmiňuje, že byla přehrada vyhozena do povětří, ačkoliv ruské úřady na okupovaných územích dosud tvrdily, že se přehrada údajně zhroutila v důsledku mnohaměsíčního ostřelování.

Ukrajinské úřady naopak obvinily z vyhození přehrady do povětří ruské vojáky, připomněla ČTK.

Sluckij: Může za to Západ

Šéf zahraničního výboru ruské státní dumy Leonid Sluckij šel v obviněních ještě dál než Šojgu a obvinil z podílu na zničení Kachovské přehrady Západ. Sluckij své stanovisko odůvodnil slovy, že západní země už od loňského roku dodávají Ukrajině zbraně.

„Zrůdný terorismus, banditismus. Jinak to nazvat nejde. Samozřejmě je do toho zapojen Západ,“ uvedl Sluckij podle agentury TASS.

Rusové ostřelují Cherson i během evakuace obyvatel, hlásí Ukrajinci

Zahraniční

„Kdyby Západ od druhé poloviny loňského března nedodával neustále smrtící zbraně, pak by prostě nebylo Kachovskou elektrárnu čím vybombardovat. Je nám velmi líto, že se takové věci mohou dnes stát,“ dodal Sluckij.

Foto: Sputnik, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Peskov: Chtěli připravit Krym o vodu

Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova je zničení Kachovské přehrady „záměrnou ukrajinskou sabotáží“, která může mít vážné důsledky pro obyvatele regionu i životní prostředí. Jedním z cílů tohoto činu bylo připravit Krym o vodu, uvedl mluvčí. „Hladina vody v (Kachovské) nádrži klesá, čímž se drasticky snížil tok vody do (severokrymského) kanálu,“ řekl dále Peskov novinářům podle agentury TASS.

Za další možný důvod označil údajné neúspěchy ukrajinské armády. „Tato sabotáž je zřejmě způsobena také tím, že ukrajinské ozbrojené síly po zahájení rozsáhlých útočných operací před dvěma dny nebyly schopny dosáhnout svých cílů. Jejich operace se zastavily,“ uvedl Peskov.

Generální tajemník OSN António Guterres prohlásil, že zatím nemá nezávislé informace o příčině protržení Kachovské přehrady. „Jedna věc je ale jasná – jde o další ničivý následek ruské invaze na Ukrajinu,“ řekl Guterres.

Ukrajina žádá svolání Rady bezpečnosti OSN.

Kerč na Krymu bez vody. Místní havárie a plánované odstávky, tvrdí vodárny

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám