Hlavní obsah

Slováci Ukrajincům předali dvě houfnice Zuzana. Dodají jich ještě čtrnáct

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovensko odevzdalo v úterý Ukrajině první 2 ze 16 přislíbených kusů samohybné houfnice Zuzana 2, které u státní společnosti Konštrukta-Defence objednaly a zaplatily společně Norsko, Dánsko a Německo. Celý projekt vyjde na 90 milionů eur (2,2 miliardy korun).

Foto: Ministerstvo obrany SR, Novinky

Snímek ze slavnostního předání samohybné houfnice Zuzana 2 Ukrajincům

Článek

Odevzdání houfnic se zúčastnil slovenský premiér Ľudovít Ódor a ukrajinský velvyslanec v Bratislavě Myroslav Kastran.

„Také tohle je důkaz, že karta se obrací a Rusku nevychází jeho ambice unavit nás, zastrašit a vydírat nás jadernými hrozbami. Naše díky patří Slovensku, Norsku, Dánsku a Německu. Tento projekt je ukázkou úspěšné vojenské a technické spolupráce mezi Slovenskem a Ukrajinou,“ uvedl ukrajinský velvyslanec.

„Obrana Ukrajiny a její schopnost čelit ruské agresi je zájmem nás všech. Svět, v němž neplatí pravidla a nerespektují se mezinárodní pravidla, je pro nás nepřijatelný. Proto je naší povinností pomoci tam, kde to jde,“ řekl předseda slovenské vlády.

Společnost Konštrukta-Defence odevzdá v nejbližších měsících Ukrajině dalších 14 houfnic Zuzana 2. Poslední by měly být dodány v příštím roce. Slovenská společnost už jedná s ukrajinskými partnery o další spolupráci, jejímž výsledkem by měl být prototyp zcela nové houfnice.

Slovensko dodalo Ukrajině další houfnici Zuzana 2

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám