Hlavní obsah

Šéfa financí luhanských separatistů jsme zasáhli přímo doma, hlásí Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská tajná služba SBU hlásí zneškodnění dalšího prominenta proruských separatistů na východě země. Jurije Afanasjevského, hlavního „finančníka“ samozvané luhanské republiky, zasáhla exploze přímo doma, oznámil Kyjev s tím, že muž skončil s vážnými zraněními v nemocnici na jednotce intenzivní péče.

Foto: Profimedia.cz

Kouř nad Luhanskem. Ilustrační foto z června

Článek

Střepiny zasáhly Afanasjevského do hlavy, krku a břicha, napsal s odvoláním na SBU web Ukrajinska pravda. Ruská média přinesla rozporuplné zprávy. Zatímco stanice RT podle listu Kommersant zprávy o těžkém zranění finančníka luhanských separatistů po explozi potvrdila, ruská agentura TASS tvrdila, že vyvázl bez vážnější újmy.

„V nemocnici skončil jeho syn, ne on. Ale zamýšleným terčem útoku byl zřejmě Afanasjevskij,“ citovala agentura svůj zdroj.

Podle serveru je Afanasjevskij generálmajorem ruské tajné služby FSB, který pro šéfa takzvané luhanské republiky Leonida Pasečnika „pral“ peníze na financování ozbrojených jednotek bojujících na Ukrajině. Afanasjevskij je na sankčním seznamu EU, Británie, Kanady, Švýcarska i Japonska.

Připojení takzvané Luhanské lidové republiky, mezinárodně neuznaného loutkového státu, k ruskému území oznámila Moskva 30. září 2022. Fakticky přitom ruská armáda nekontroluje celé její území, stejně jako v případě dalších tří ukrajinských regionů, které Moskva na základě pochybných referend označuje za součást Ruska.

Luhanskem otřásla série explozí. Separatisté mluví o britských střelách Storm Shadow

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám