Hlavní obsah

Šéf maďarské diplomacie byl poprvé od začátku ruské invaze na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó v pondělí jednal v ukrajinském Užhorodu se svým ukrajinským protějškem Dmytrem Kulebou a poradcem ukrajinského prezidenta Andrijem Jermakem. Šéf maďarské diplomacie tak poprvé od ruské agrese navštívil Ukrajinu. Szijjártó se vyslovil pro územní integritu a suverenitu Ukrajiny.

Foto: MTI

Péter Szijjártó jednal v Užhorodu. Zleva Szijjártó, Dmytro Kuleba a Andrij Jermak

Článek

Szijjártó odsoudil válku a vyslovil se pro mír na Ukrajině. „Před jednáním jsme navštívili místní hřbitov, kde jsme se poklonili památce vojáků, kteří ve válce zemřeli,“ uvedl Szijjártó. Jsou tam pohřbeni vojáci ukrajinské i maďarské národnosti, kteří bojovali na frontě proti ruské agresi.

Šéf maďarské diplomacie už na začátku jednání s ukrajinskou delegací konstatoval, že Budapešť požaduje pro příslušníky maďarské menšiny žijící v Zakarpatsku vrácení práv, kterými disponovali před rokem 2015. „Od roku 2015 se postupně omezovala práva maďarské menšiny. Nežádáme nic extra, jen návrat k právům, která měli Maďaři před rokem 2015,“ zdůraznil Szijjártó. Budapešť například požaduje, aby bylo možné maturovat v maďarštině a aby menšina mohla používat svůj jazyk na vysokých školách, v kultuře a na úřadech.

Kuleba v této souvislosti ujistil, že Kyjev má zájem vyjít těmto požadavkům vstříc.

Jermak uvedl, že na pondělním jednání učinily obě strany velký krok k setkání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a maďarského premiéra Viktora Orbána. Žádné datum však zatím nebylo stanoveno.

Podle Kuleby je v zájmu Maďarska, aby Ukrajina byla členskou zemí Evropské unie. Maďarský premiér zatím nechce spojovat otázku pomoci Ukrajině a revizi rozpočtu Evropské unie. „Byli bychom rádi, pokud by byla finanční pomoc Ukrajině poskytnuta mimo rámec unijního rozpočtu. Pokud s tím ostatní nebudou souhlasit, budu nucen tento proces zastavit,“ uvedl Orbán, který by souhlasil s pomocí Ukrajině, pokud by šla v ročních splátkách. „Dát 50 miliard eur předem na čtyři roky z rozpočtu Unie znamená porušení zásad hospodaření Evropské unie. Vůbec netušíme, co bude za čtyři roky,“ upozornil Orbán.

Vstup Švédska do NATO podporujeme, ratifikaci chci brzy, řekl Orbán

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám