Hlavní obsah

Tajná služba lapila tři agentky, které na Ukrajině označovaly cíle pro ruské rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinská tajná služba SBU uvedla, že zadržela tři ženy, které na východě Ukrajiny pomáhaly ruským silám s cílením na ukrajinské vojáky, rozvodny elektrické energie, ale i na školy, porodnice a další objekty.

Foto: AP

Ilustrační foto

Článek

Ženy údajně shromažďovaly údaje o přesunech ukrajinských jednotek v Bachmutu a Torecku v Doněcké oblasti a také poskytovaly souřadnice objektů energetické a sociální infrastruktury, uvedl v pondělí server Ukrajinska pravda.

Nejmladší ze zadržených je 18 let, dalším dvěma 38 let. Agentky osobně vykonávaly pochůzky po městě a zanášely údaje do elektronických map. Údaje předávaly svému „kontaktu“ v Horlivce, která leží na území ovládaném proruskými separatisty.

Tato osoba je poté předávala představiteli okupačních úřadů v Doněcké oblasti. Agentky kromě toho přes nejmenovaný internetový kanál posílaly kontaktní osobě i fotografie, videa a detailní popisy. Ženám hrozí 15 let odnětí svobody až doživotí.

Slovensko je připraveno předat Ukrajině své stíhačky MiG-29

Evropa

Usvědčuje je zabavená technika

SBU při domovních prohlídkách vykonaných u trojice žen zabavila elektroniku, která dokládá, že ženy vedly zakódovanou komunikaci. „Dneska provedli úder, oběti nejsou… Shořela prý jen technika,“ psala například podle zveřejněných ukázek zpráv jedna z osob zapojených do schématu. „To je špatné. Kde je sakra základna těch mrch?“ odpovídala jí druhá. „Kopři přijeli. Zatím bez techniky. Asi 30 tlam,“ stojí v jiné ze zpráv. Slovo kopr (rusky ukrop) je hanlivé ruské označení pro Ukrajince. O Ukrajincích se ženy v konverzacích při navádění útoků vyjadřovaly také jako o „masu“.

Do českých zbrojovek zamíří ukrajinští experti

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám