Hlavní obsah

Slovensko je připraveno předat Ukrajině své stíhačky MiG-29

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovensko jedná se svými partnery v Severoatlantické alianci, jakým způsobem předat Ukrajině stíhací letouny MiG-29, jež země začátkem září uzemnila. Agentuře Interfax-Ukrajina to řekl slovenský ministr zahraničí Rastislav Káčer.

Foto: Profimedia.cz

Stíhačka MiG-29 slovenské armády

Článek

Šéf slovenské diplomacie zdůraznil, že Slovensko je připravené odevzdat svá letadla Ukrajině. „Stroje MiG-29 jsme vám ještě nepředali. Ale jsme připraveni tak učinit,“ řekl agentuře Káčer, který minulý týden navštívil Kyjev a společně s ministry obrany a hospodářství se setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Podrobnosti předání stíhaček Káčer nechtěl prozradit, aby proces neohrozil. „Myslím, že v nejbližších týdnech přijede na Slovensko ukrajinská delegace a my budeme společně s našimi americkými přáteli pracovat na tom, aby se to stalo skutečností,“ dodal slovenský ministr.

Předchozí slovenská vláda premiéra Petra Pellegriniho koupila celkem 14 amerických stíhaček F-16. Spojené státy však oznámily, že prvních sedm kusů dorazí na Slovensko až v první polovině roku 2024. Slovenský vzdušný prostor proto chrání Česko a Polsko.

Opravna v Michalovcích

Ve vojenském prostoru v Michalovcích se v pondělí otevřela opravna pro poškozenou ukrajinskou vojenskou techniku, která se po opravě vrátí na Ukrajinu. „Bude zde působit šest německých techniků, kteří budou opravovat techniku západního původu. Jedná se například o houfnice a protiletadlové systémy,“ uvedla mluvčí slovenského ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková v písemném stanovisku zaslaném Novinkám.

Foto: Ministerstvo obrany SR, Bez zdroje

Němečtí vojáci v Michalovcích

Financování oprav zabezpečuje německá strana, Slovensko poskytuje prostor a energie.

Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď zdůraznil, že Slovensko i tímto způsobem potvrzuje podporu Ukrajiny v boji proti ruské agresi. „Slovenská republika využila svoji strategickou polohu a dostupné prostory, čímž poskytla další pomoc sousedovi a zároveň prohloubila bilaterální spolupráci s Německem,“ dodal Naď.

Slovensko Ukrajině dodalo bévépéčka, dostane za ně německé leopardy

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám