Hlavní obsah

Ruští vojáci na Ukrajině snědli zvířata v místní zoologické zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zoufalí ruští vojáci údajně během okupace snědli některá zvířata v zoologické zahradě ve městě Jampil. Podle svědectví dobrovolných záchranářů se vojáci dopouštěli na zvířatech krutého násilí.

Foto: Twitter / @JayinKyiv, Bez zdroje

Zbytky jednoho ze zvířat v zoologické zahradě v ukrajinském Jampilu po návštěvě hladových ruských vojáků

Článek

Město Jampil v Doněcké oblasti na Ukrajině bylo osvobozeno ukrajinskou armádou 30. září. Záchranáři na místo přijeli o deset dní později. Našli kostry zvířat a kusy masa roztroušené po celém areálu tamní zoologické zahrady.

Podle místních během okupace mnoho zvířat uhynulo, další utekla, pobíhala po vesnici a lidé je krmili. Když Rusové obsadili i zoologickou zahradu, začali zbylá zvířata pojídat.

Klokan, bizon, pštros

„Rusové snědli mnoho zvířat. Místní obyvatelé říkali, že byl sněden klokan. Kolem vesnice pobíhal bizon, kterého také zabili a snědli. Dál snědli i několik oslů a pštrosů. Ostatní zvířata utekla, teď běhají kolem, snažíme se je evakuovat,“ řekl Vitalij, jeden z dobrovolníků. O události informoval server Tvn24.

O zvířata, která se podařilo zachránit, se nyní starají ve městě Dnipro. Dobrovolníci shromažďují materiály, aby mohli kontaktovat ukrajinské orgány činné v trestním řízení a vznést obvinění.

Místní média informovala, že ve zbytcích okolního lesa, který Rusové vytěžili, pobíhá mnoho zvířat. V blízkosti probíhají válečné operace, takže odchyt a odvoz zvířat je obtížný.

Už od začátku ruské invaze mohou lidé z celého světa podpořit různé ukrajinské podniky přes internet. Stačí si koupit lístky, kupóny nebo poukázky a přispět tak na financování provozů.

Ředitel kyjevské zoo, která pomáhá financovat i další ukrajinské zoologické zahrady, uvedl, že nejvíce potřebují peníze na krmivo, elektřinu a palivo. „Lidé nám mohou pomoci třeba tak, že si koupí naše online vstupenky. Během března a dubna letošního roku to udělalo mnoho lidí z Evropy, USA i Číny. Zoo díky nim přežila měsíc,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám