Hlavní obsah

Ruští vojáci a wagnerovci po sobě navzájem stříleli, tvrdí Kyjev

Aktualizováno

V Ruskem okupované obci na východě Ukrajiny na sebe navzájem stříleli vojáci ruské pravidelné armády a bojovníci z ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny, uvedl v neděli generální štáb ukrajinské armády.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ruští rekruti cvičí v Doněcké oblasti na archivním snímku

Článek

Přestřelka si podle ukrajinského štábu vyžádala mrtvé jak mezi vojáky, tak žoldnéři. Podobná prohlášení nelze v podmínkách války bezprostředně nezávisle ověřit.

Ozbrojený střet se podle ukrajinského generálního štábu nedávno odehrál v obci Stanycja Luhanska na ukrajinském Donbasu.

„Vzhledem k tomu, že vojáci ruských ozbrojených sil a členové soukromé vojenské Wagnerovy společnosti nemají zásadní úspěchy na bojišti, snaží se svalit zodpovědnost za taktické chyby a ztráty na sebe navzájem,“ uvedl v pravidelném hlášení ukrajinský generální štáb.

„V důsledku toho se nedávno v obci Stanycja Luhanska odehrál spor mezi ruskými vojáky a žoldnéři soukromé vojenské Wagnerovy společnosti, který vyústil do přestřelky. Konflikt si vyžádal na obou stranách mrtvé,“ sdělil štáb.

Zprávu zveřejnil ukrajinský generální štáb na svém facebookovém účtu bez dalších podrobností jen jako doplnění sdělení, že na sebe ozbrojené síly a wagnerovci shazují vinu za neúspěchy.

K údajné přestřelce došlo daleko od fronty poblíž hranice mezi Ruskou federací a okupovanou Luhanskou oblastí. Nemohlo tedy jít o omyl, kdy jedna složka ruských sil pálí po druhé omylem, protože neví, že ta se nachází na místě, kam střílí.

Rusko se k ukrajinskému sdělení nevyjádřilo, ruské ministerstvo obrany neodpovědělo na dotaz, který ohledně přestřelky zaslal časopis Newsweek.

Ukrajinec, kterému Rusové uřezali hlavu, má být Serhij Potoki. Rodina tomu nevěří

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám