Hlavní obsah

Rusové přišli nad Tokmakem o moderní Suchoj Su-35. Zřejmě si ho sestřelili sami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokmak

Ruské letectvo přišlo nad ukrajinským Tokmakem o moderní bojový letoun Suchoj Su-35. Jeho pilot nepřežil. Plyne to z několika vyjádření na síti Telegram. Ruský kanál Fighter Bomber informoval o smrti pilota. Některé kanály na sociálních sítích uvádějí, že si stíhačku Rusové sestřelili sami.

Foto: Profimedia.cz

Suchoj Su-35

Článek

Smrt pilota potvrdil telegramový kanál Fighter Bomber, kde se objevil záběr Suchoje Su-35 s textem „Věčný let, bratře“. Neuvedl však, kde měl zemřít. O žádné havárii ruská média neinformovala.

Ázerbájdžánský server Axar s odvoláním na vyjádření na sociální síti Telegram napsal, že Suchoj byl sestřelen Rusy jejich systémem protivzdušné obrany S–300. O možné sestřelu informoval už v noci také ukrajinský kanál na síti Telegram Hnila Čerešňa. Zachycuje explozi na nočním nebi a kouř táhnoucí se za ním.

Oficiálně však Rusko ztrátu nepotvrdilo. Na účtu Telegramu Fighter Bomber je sice zachycen nejmodernější Suchoj Su-35 odvozený od staršího Su-27, jde však o ilustrační fotografii, takže nemusí jít přesně o tento typ.

Od Su-27 byla odvozena celá řada strojů jako Su-30, Su-33, Su-34 a Su-35. Su-35S je nejmodernější stroj, který má ruské letectvo v operační službě. Dodáno bylo přes sto kusů a dalších 24 koupila Čína.

Podle webu Oryx monitorujícího ztráty ve válce na Ukrajině na základě fotografií a videí jich Rusko ztratilo nad Ukrajinou už pět, přišlo však o 11 Su-3SM a 22 Su-34, část z nich při incidentech nesouvisejících s bojovým nasazením.

První sestřel Su-35S znepokojil Číňany obávající se, že je stroj zranitelnější raketami země-vzduch, než se uvádělo.

Systém protivzdušné obrany S-300 používají Rusové na Ukrajině hojně nejen k ochraně vlastního nebe, ale i k útokům na pozemní cíle. Ve výzbroji ho mají i Ukrajinci.

Čínu polekal sestřel ruského Suchoje Su-35S. Sama ho má ve výzbroji

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám