Hlavní obsah

Rusové v Melitopolu staví podivné věže. Budou špehovat lidi, hlásí exilový starosta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Melitopol

Okupační správa v jihoukrajinském Melitopolu postavila věže, které mají usnadnit odposlouchávání obyvatel a špehování odpůrců ruského režimu. S odvoláním na své zdroje to z exilu oznámil původní ukrajinský starosta Ivan Fedorov s tím, že dvě z těchto konstrukcí se nacházejí v blízkosti tamní nemocnice a školy. Připojil přitom fotografie, na nichž jsou tyto věže údajně zachyceny.

Foto: Profimedia.cz

Ivan Fedorov, exilový starosta Melitopolu

Článek

Federov na svém telegramovém účtu varoval, že Rusové z těchto konstrukcí „pozorně sledují disidenty“ a zároveň nainstalovali bezpečnostní kamery po celém městě. „Nemohli přenastavit ukrajinské (telekomunikační) věže, tak si postavili vlastní. Ale se zvláštním účelem: odposlouchávání rozhovorů,“ napsal Fedorov.

„Přitom už rok a půl nedokázali pro lidi zajistit normální komunikaci a internet. Nepřátelské věže - sloužící jen nepřátelským cílům,“ napsal exilový starosta.

Situace na Ruskem okupovaných územích je nepřehledná, exiloví představitelé, jako je Fedorov, ale obvykle mají v okupovaných městech kontakty, od kterých dál dostávají informace, podotkl v souvislosti s jeho příspěvkem web Kyiv Independent.

Volby pod dohledem okupantů

Zpráva přišla v době, kdy Rusové v Melitopolu a dalších okupovaných územích Ukrajiny pořádají „regionální volby“, jimiž se Moskva v dobytých oblastech snaží posílit svou pozici. Fedorov též napsal, že obyvatele obchází volební komisaři s ozbrojeným doprovodem a instruují je, jak mají hlasovat.

Hlasování, jehož legitimitu neuznává Kyjev ani drtivá většina zemí světa, začalo 31. srpna a potrvá až do 10. září. Koná se téměř rok poté, co Rusko zorganizovalo mezinárodně neuznaná referenda, na jejichž základě prohlásilo za své území čtyři oblasti Ukrajiny, ačkoliv je vojensky ovládá jen částečně.

Výbuch v Rusy okupovaném Melitopolu zabil kolaborujícího policejního šéfa

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám