Hlavní obsah

Rusové už spatřili u Bachmutu leopardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Německé tanky Leopard prý byly spatřeny u Bachmutu. Uvedl to v úterý podle agentury RIA Novosti poradce hlavy samozvané Doněcké lidové republiky Jan Gagin. S podobnou zprávou přišel i server Life.ru, ovšem bez zdroje.

Ukrajinští vojáci se v Polsku učí zacházet s tanky Leopard 2Video: AP

 
Článek

„Objevily se zprávy, že v katastru Artěmovsku se objevily leopardy,“ uvedl Gagin, který je poradcem Ruskem dosazeného gubernátora Doněcké oblasti Denise Pušilina. Použil při tom sovětský název pro Bachmut.

„Je to stejný obrněný cíl jako všechny ostatní. Nestojí za to z toho dělat senzaci. Rasputica (období řídkého bláta po podzimních deštích a jarním tání), která nyní nastala, zkomplikuje pohyb tak těžkých strojů, jako je leopard,“ řekl Gagin televizní stanici Rossija. U Bachmutu stoupla teplota nad 10 stupňů, což vedlo k rychlému tání.

Že byly první čtyři tanky Leopard 2A4 předány Ukrajině, oznámil už 24. února polský ministr obrany Mariusz Blaszczak. Za dva dny, 26. února, se objevily informace od majitele drůbežárny v Časiv Jaru, že tam byly vidět dva leopardy. Majitel Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin uvedl, že jeho bojovníci se s nimi zatím neutkali.

Polské leopardy už jsou na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Předtím se objevovaly spekulace, že leopardy budou přesunuty do Záporoží, utvoří se z nich tanková skupina, která bude použita při jarní ofenzivě. Nyní se podle Life.ru jejich dodávka na frontu urychlila, protože mají Ukrajinci nedostatek sovětských tanků T-64BV a T72B a kdysi hojné typy se v důsledku ztrát a poruch stávají nedostatkovými.

Důvodem má být i uzavírající se obklíčení Bachmutu, které se v posledních dnech urychluje, protože Ukrajinci nejsou schopni bez těžké techniky zastavit útočící ruské jednotky. Ty 24. února ovládly vesnici Berchivka a o den později i Jahidne severně od Bachmutu. Kontrolují i opěrné body mezi Bachmutem a Ivanivským. Proto se Ukrajina snaží využít všechny možnosti obrany Bachmutu a nechala odpálit hráz nádrže Severnyj Stavok, aby zastavila ruský postup. Podle Denise Pušilina se to obrátilo proti Ukrajincům, protože tím přišli o únikovou cestu.

Nejlepší ukrajinské samostatné tankové brigády, čtvrtá a sedmnáctá, přišly podle Life.ru v bojích o více než třetinu vojáků a polovinu tanků.

Tento server také tvrdí, že Ukrajinci budou mít zřejmě problémy s vycvičením posádek, protože už povolávají starší ročníky, jež ale nemají zkušenosti s digitálním vybavením moderních tanků. Podle Blaszczaka na Ukrajinu dorazili i specialisté z Norska a Kanady, kteří ukrajinské tankisty cvičí. Základní výcvik však musí být alespoň pětitýdenní a úplný zabere několik měsíců.

Rusové se chlubí pět let starým obrázkem z Turecka

Zatím ale nejsou žádné relevantní záběry, která by nasazení leopardů u Bachmutu potvrzovaly. Ty, které se objevují na sociálních sítích, jsou zřetelně z jiného ročního období a není jasné, z jakého místa jsou. Rusové se už dokonce chlubí záběrem zničeného leopardu 2, který je ale z Turecka a pochází z roku 2018 z dob bojů o město Al-Báb.

Podobné zprávy mohou mít propagandistický účel, kdy Rusové chtějí vyvolat dojem, že se na Ukrajině bojuje se stejným nepřítelem jako za druhé světové války – tedy s Němci a jejich přisluhovači. Může však svědčit i o nervozitě ruských sil obávajících se nových tanků, které už vidí za každým rohem.

S největší pravděpodobností ale půjde o fámy a špatnou identifikaci. Nelze zapomenout, že za druhé světové války sestřelovali piloti i letadla svých spojenců, která si spletli s nepřátelskými. Občas hlásili i sestřely neexistujících typů. Nasazení dvou kusů tanků nedává žádný smysl.

Dodáno by mělo být asi sto leopardů z Polska, Německa, Finska, Kanady, Španělska nebo Portugalska.

Záběry z dronu ukazují zkázu Bachmutu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám