Hlavní obsah

Co je to za taktiku? Rusové vozí na frontu pěšáky jako za druhé světové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusové přes pokračující útoky nedobyli Robotyne ani Krynky, uvedl ruský telegramový kanál vojenských blogerů Grey Zone. Cena za Avdijivku byla vysoká, pěchotu vozí nechráněnou na tancích jako za druhé světové. „Co je to za taktiku?“ čílí se vojenští blogeři.

Záběry ruského ministerstva obrany vyvolaly kritiku vojenských blogerů kvůli přepravě vojáků na linii kontaktuVideo: Telegramový účet ruského ministerstva obrany

 
Článek

Na vyjádření kanálu Grey Zone upozornil Institut pro studium války. Podle autorů kanálu se vojáci mohou jen smát propagandě, v níž se oznamují úspěchy v poli, i když je to hodně hořký smích.

„Mohli jsme osm let hlásit, že nás budou vítat s květinami, a pak ohlásit, co se děje teď. Můžete hlásit, že Krynky jsou naše, ale ve skutečnosti se nic nezměnilo, pokračujete v boji a máte ztráty. Zasmějete se nad protiútokem nepřítele v Záporoží a pak utrpíte v Avdijivce a za ní mnohem větší ztráty. Každý den se hlásí, že jsme vstoupili do Robotyne, a ve skutečnosti se divíte, kam zmizel celý pluk,“ stálo na Grey Zone.

Krynky jsou malá vesnice na levém východním břehu Dněpru proti Chersonu. Ukrajincům se je podařilo obsadit loni na podzim a Rusové je nedokázali vypudit, ani když nasadili bombardéry s těžkými kluzákovými bombami.

Krynky zatím nepadly, jak tvrdil Šojgu, ale Rusové do nich pronikli

Válka na Ukrajině

Robotyne je vesnice v Záporoží, ke které se Ukrajinci dostali během loňské neúspěšné ofenzivy. Rusko už oznámilo, že vesnici se podařilo dobýt zpět, ale Grey Zone to vyvrací.

Podobně se vyjádřil i kanál Reporter Filatov: „Pamatujete si, jak si to tupí Ukrajinci štrádovali s obrněnci při protiofenzivě? Pamatujete, jak jste si to vychutnávali? Kde jsou nyní nové podobné záběry? Víte, že jsme takovými sami obdarovali Ukrajince ve větší míře? Žádná ochrana před FPV drony, žádné prostředky radioelektronického boje, žádný plán B.“

Nechráněná pěchota se veze na tanku

Tvrdá kritika ruské propagandy se objevila během diskuse nad propagandistickým videem ruského ministerstva obrany, kde bylo vidět, jak výsadkáři z 98. gardové vzdušné výsadkové divize seskákali z obojživelného pásového BDM-2 a dobyli ukrajinské pozice na okraji Časiv Jaru u Bachmutu.

„Po útocích letectva a palbě dělostřelectva se ivanovští výsadkáři na BDM-2 mohli dostat z několika stran k pozicím nepřítele, kde útočné skupiny pod krytím obrněné techniky ovládly pozice ukrajinských ozbrojených sil a zničily protivníka palbou ze všech typů ručních zbraní, granátometů a ručními granáty,“ hlásilo ministerstvo. Video bylo zveřejněné na telegramovém účtu ruského ministerstva obrany.

Ruskou pěchotu vozí na bojiště nechráněnou na blatnících tanků nebo vedle jejich věží, což vede ke ztrátám, na což upozornilo několik vojenských blogerů.

Ruský kanál Južnyj front, na který přispívají ruští vojáci bojující na jihu Ukrajiny, tuto taktiku odsoudil: „Viděl jsem na propagandistickém kanálu, jak jich jede na tanku 25. Na jednom tanku, přilepení k němu ze všech stran. Tank je zasažen nebo najel na minu a všichni z něj začali seskakovat a utíkat po poli. Co je to za taktiku? Podle mne úplně šílená.“

Tato taktika se využívala v Rudé armádě už za druhé světové války, i když vystavuje pěchotu palbě nepřítele. Na Západě proto jedou vojáci uvnitř opancéřovaných transportérů, které mají větší prostor než ty sovětské, a vybíhají z něj až na frontě. Pancíř M2 Bradleyů takto uchránil i mnohé ukrajinské vojáky.

Chybí technika

Grey Zone však upozornil, že nejde jen o hloupou taktiku lampasáků, ale na vině je také nedostatečné množství techniky v řadě jednotek, která se musí šetřit za každou cenu.

„Taktika je stejná v Krynkách jako v avdijivském směru. Znám brigádu, kde mají v rotě (o čtyřech skupinách po 12 až 15 lidech) jenom (terénní nepancéřovaný) UAZ Buchanka a pick-up. Samozřejmě koupené za vlastní a z darů. Zbytek zničil nepřítel. Doplňování ztrát (ve zmiňovaném útvaru) neprobíhá,“ stálo v jeho vyjádření.

Podotkl, že týlové jednotky a vojenští policisté přijíždějí až na frontu v modernějších terénních vozidlech UAZ Patriot.

Ruští vojáci pronikli do Robotyne, tvrdí Moskva

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám