Hlavní obsah

Rusové dokončili plovoucí most u Chersonu

Rusům se podařilo u Chersonu dokončit plovoucí most, který je poblíž poničeného Antonivského mostu. Uvedla to v sobotu britská vojenská rozvědka s tím, že k jeho stavbě zřejmě byly použity díly ze sovětských dob. Jeho dokončení potvrzují satelitní snímky.

Foto: Profimedia.cz

Antonivský most v Rusy okupovaném Chersonu

Článek

„Ruské síly dál pokračují v posilování svých přechodů přes řeku Dněpr a dokončili plovoucí most podél poškozeného Antonivského,“ uvedla britská rozvědka na Twitteru

Dospěla k závěru, že jednotlivé komponenty zřejmě pocházejí z dob sovětského svazu a byly původně určeny pro přechod řek během případného tažení do západní Evropy.

Satelitní snímky Planet Labs z 18. října potvrzují dokončení pontonového mostu, informoval server The Drive. Ten se má nacházet pod Antonivským, což komplikuje jeho zasažení.

Ukrajinský generální štáb přesto sdělil, že ve středu zasáhl pontonový post pod Antonivským.

Rusko uvedlo, že při ostřelování Antonivského mostu byli zabiti čtyři civilisté. Mluvčí ukrajinského velitelství Jih Natalja Humeňuková potvrdila, že byl most během noci ostřelován. Podle ní přítomnost civilistů naznačuje, že je Rusové používají jako živé štíty.

Ze stavby ale nelze určit, jestli má sloužit pro stažení ruských jednotek z Chersonu a jeho okolí na západním břehu Dněpru, nebo naopak pro vyslání posil. Americký institut pro studium války uvádí, že se ruské síly ze západního břehu stahují.

Budování tak širokého mostu ale snižuje obavy, že by Rusko plánovalo zničit Kachovskou přehradu, protože by tím sice zkomplikovalo další ukrajinský postup, ale zničilo by vlastní most.

Za stažením Rusů z Chersonu může být plán odpálit přehradu, obávají se analytici

Válka na Ukrajině

ISW ale stále považuje za pravděpodobné, že Rusko hráz Kachovské přehrady plánuje zničit.

„Má všechny důvody k tomu, aby se pokusilo poskytnout krytí svým ustupujícím silám, a navíc tak rozšířit řeku Dněpr, kterou by ukrajinské síly musely překročit, aby mohly pokračovat v protiofenzivě,“ poznamenal ISW.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám