Hlavní obsah

Rusové chystají velkou ofenzivu na výročí začátku války, říkají ukrajinští představitelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda se stále snaží dobýt Vuhledar, zhruba 14tisícové město 60 kilometrů jihozápadně od Doněcku. V Doněcké a Luhanské oblasti se ukrajinské armádě daří útoky odrážet, uvedl v sobotu v pravidelném hlášení ukrajinský generální štáb. Ruská strana se podle ukrajinských představitelů chystá na ofenzivu 24. února, k prvnímu výročí začátku války, píše AFP. Informace nelze nezávisle ověřit.

Foto: Video Obtained By Reuters, Reuters

Kouř stoupá z míst ve Vuhledaru po ruském útoku.

Článek

Ukrajinští představitelé očekávají, že ruská armáda připravuje novou větší ofenzivu na 24. února, k prvnímu výročí začátku války. Médiím to řekl tajemník bezpečnostní rady Oleksij Danilov. „Chystají nyní maximální aktivaci (vojenských sil),“ řekl Danilov, podle kterého tento úmysl ruské armády „není žádným tajemstvím“.

Ukrajinský generální štáb v sobotním ranním hlášení uvádí, že se ukrajinským vojákům podařilo odrazit 13 útoků v Doněcké a Luhanské oblasti. Ruská armáda se snaží postupovat směrem na město Bachmut.

Podle Kyjeva se také stále bojuje u Vuhledaru, kam se podle dřívějších vyjádření proruských separatistů ruská armáda už dostala. „Nepřítel se snaží dosáhnout úspěchu v tomto sektoru, ale není toho schopen kvůli úsilí ukrajinských obranných sil,“ prohlásil v pátek večer mluvčí ukrajinské armády, podle kterého okupanti „přehání“ své úspěchy na bojišti a pro vysoké ztráty musí ustupovat.

Představitelé proruské správy okupované Doněcké oblasti v pátek uváděli, že ruská armáda Vuhledar téměř dobyla, připomíná server The Kyiv Indenpendent. Město leží v jihozápadní části Doněcké oblasti, mezi Doněckem a Mariupolem, a před ruským únorovým vpádem na Ukrajinu mělo asi 14 000 obyvatel.

Válku na Ukrajině bych ukončil během 24 hodin, chvástá se Trump

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám