Hlavní obsah

Rusko zveřejnilo záběry z odpálení rakety Iskander na Ukrajinu

Moskva

Záznam odpálení ruské rakety Iskander na Ukrajinu zveřejnilo ruské ministerstvo obrany. Zachycuje přesun rakety na místo odpalu i její start. Výrobce už v prosinci oznámil, že zvyšuje produkci těchto střel.

Ruské ministerstvo obrany ukázalo start iskanderu.Video: Ruské ministerstvo obrany

 
Článek

„Posádka odpalovacího zařízení dostává úkol podniknout raketový útok, zaujímá své místo, vydává se na místo startu, přechází do režimu hotovosti k raketovému útoku, po kterém následuje vypuštění,“ popsal činnost velitel baterie Arťom. Dodal, že se může provést ještě jeden odpal, pokud mezitím nebyla pozice odpalovacího zařízení odhalena.

Ministerstvo nezveřejnilo přesný cíl, uvedlo jen, že to mohl být „podzemní bunkr nebo velitelské stanoviště, letiště nebo sklad techniky nebo munice“ vzdálený několik set kilometrů. Neukázalo, jaké následky má ruské ostřelování na civilní obyvatelstvo, protože i „přesné“ rakety Iskander zasáhly civilní objekty včetně obytných domů.

Na počátku války Rusko hojně používalo iskandery k útokům na ukrajinské cíle, ale postupně od toho ustupovalo, zřejmě se mu snížily jejich zásoby a mělo problémy je doplňovat.

Srdečný pozdrav z Ameriky. Jak firma z USA pomáhá bombardovat Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Zvýšení výroby střel

V první půlce prosince ruské ministerstvo obrany uvedlo, že k útokům na Ukrajinu používá iskandery z výzbroje Západního vojenského okruhu, a ukázalo záběry z přípravy rakety k odpalu. V polovině měsíce pak řekl televizní stanici Rossija 24 představitel korporace Rostěch Vladimir Arťaklov, že se zvyšuje tempo výroby raketových systémů Iskander i střel pro ně.

„Je dostatečně efektivní, funguje velmi dobře, přesně a spolehlivě,“ uvedl o systému Iskander Arťakov a dodal: „Zde musíme poznamenat, že počet těchto odpalovacích zařízení a střel výrazně vzrostl.“ V srpnu v rámci mezinárodního vojenskoprůmyslového fóra Armija 2022 ruské ministerstvo obrany uzavřelo 29 státních zakázek s 26 podniky v hodnotě přes 500 miliard rublů (161,2 miliardy Kč). Zahrnuje i dodávky raket pro systémy Iskander.

Výrobu komplikují sankce, kvůli nimž si Rusko obtížně zajišťuje elektroniku pro navádění. Zvýšení výroby však naznačuje, že našlo řešení.

Ruské jednotky spotřebovaly přes polovinu přesných střel, sahají po sovětských

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám