Hlavní obsah

Rusko tvrdí, že je připraveno předat Ukrajině těla obětí havárie letounu Il-76

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko je připraveno předat Ukrajině těla osob, které letos v lednu zahynuly při havárii letounu Il-76 v ruské Bělgorodské oblasti, prohlásila podle agentury RIA Novosti ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová. Kyjev dříve zpochybnil tvrzení Moskvy, že letadlo přepravovalo ukrajinské válečné zajatce. Ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec v pátek sdělil, že z Ruska stále nedostal oficiální seznam ukrajinských vojáků, kteří byli podle Moskvy na palubě.

Foto: Russian Investigative Committee, Reuters

Ruští vyšetřovatelé prohlížejí trosky přepravního letadla Il-76, které se 24. ledna 2024 zřítilo v Bělgorodské oblasti. Podle Moskvy byli na jeho palubě ukrajinští zajatci, kteří zahynuli.

Článek

Transportní letoun Il-76 se zřítil 24. ledna v Bělgorodské oblasti na západě Ruska. Na palubě bylo podle tvrzení ruského ministerstva obrany 65 ukrajinských vojáků, kteří měli být později vyměněni za ruské válečné zajatce. Všichni podle Moskvy zahynuli při havárii, kterou způsobily střely vypálené ukrajinskými silami.

Lubinec podle serveru Ukrajinska pravda prohlásil, že po dnešním oznámení Moskalkovové se znovu obrátil na ruskou stranu se žádostí o informace o údajných ukrajinských zajatcích na palubě letounu.

Foto: Reuters

Hořící trosky letounu Il-76, který 24. ledna 2024 havaroval v ruské Bělgorodské oblasti. Na jeho palubě měli být ukrajinští vojáci.

Ukrajinská rozvědka dříve uvedla, že v den havárie si Rusko a Ukrajina skutečně měly vyměnit válečné zajatce, přítomnost ukrajinských zajatců na palubě havarovaného stroje ale nepotvrdila.

Rusko tvrdí, že identifikovalo 65 těl ukrajinských vojáků z iljušinu

Válka na Ukrajině

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pověřil ukrajinskou tajnou službu SBU, aby vyšetřila okolnosti pádu letounu, a ukrajinskou vojenskou rozvědku, aby vyjasnila osud všech zajatců. Tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov tento měsíc řekl, že na palubě žádní ukrajinští zajatci nebyli.

Rusko dosud nepředložilo žádné důkazy o tom, jaké osoby, případně jaký náklad, letadlo přepravovalo. Na místo dopadu stroje navíc nevpustilo ani zástupce OSN. V ukrajinských médiích se dříve objevilo tvrzení, že letoun přepravoval rakety S-300, kterými Rusko z okolí Bělgorodu ostřeluje ukrajinský Charkov.

Ukrajinští zajatci na palubě zříceného Il-76 s jistotou nebyli, oznámil Kyjev

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám