Hlavní obsah

Rusko se při dalším náletu na Kyjev vrátilo ke květnové taktice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Kyjev se stal v noci na sobotu terčem dalšího ruského útoku drony Šáhid 131/136. Ve městě byla slyšet řada explozí, uvedla agentura Reuters s odvoláním na svědky. Náčelník kyjevské vojensko-civilní správy Serhij Popko uvedl, že při útoku nebyl nikdo zraněn. Rusko se podle něj vrátilo k taktice z května, kdy střídá typy zbraní.

Foto: ČTK/AP

Ukrajina zveřejnila foto sestřeleného „sebevražedného dronu“ údajně íránské výroby, který měl Teherán dodat ruské armádě. Írán vyrábí tvarově podobný letoun pod označením Šáhid. Nápis na křídle „M214 Geran-2“ podle AP neodpovídá běžnému označování ruské výzbroje

Článek

Výbuchy se podle Reuters ozývaly z částí Kyjeva na obou březích řeky Dněpr, která ukrajinskou metropoli rozděluje. Proti bezpilotním letounům byla nasazena protivzdušná obrana.

Starosta města Vitalij Kličko uvedl, že útok směřoval na centrum Kyjeva. Podle místních obyvatel se tam výbuchy krátce po půlnoci ozývaly po dobu 45 minut.

Ukrajinský generální štáb podle Ukrajinské pravdy oznámil, že k útoku bylo použito 31 dronů, přičemž třicet z nich bylo sestřeleno. Pak upřesnil, že byly sestřeleny všechny.

Útoky byly vedeny několika skupinami dronů vyslanými z různých směrů. Náčelník kyjevské vojensko-civilní správy Serhij Popko podotkl, že jde už o šestý podobný útok na Kyjev od začátku prosince.

„Soudě podle nasazených zbraní se zdá, že se nepřítel vrátil k taktice z května 2023. Tehdy ruští fašisté neustále měnili, kombinovali a střídali druhy a typy vzdušných zbraní,“ uvedl Popko na svém kanálu na Telegramu.

„Stejný scénář pocítili obyvatelé Kyjeva v první polovině prosince – sebevražedné drony, střely s plochou dráhou letu vypalované ze strategických bombardérů, balistické rakety Iskander a Kinžal létají do Kyjeva a střídají se,“ dodal.

Obměňování typů raket a jejich kombinace zatěžují protivzdušnou obranu více než opakování stále stejného vzoru útoku.

Ruský dronový útok zranil u ukrajinské Oděsy 11 lidí včetně tří dětí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám