Hlavní obsah

Rusko rozmisťuje protilodní střely u vnitrozemské hranice s Ukrajinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

K ukrajinským hranicím Rusko přisouvá další raketové systémy, varoval ve čtvrtek zástupce náčelníka Hlavního operativního řízení ukrajinského generálního štábu generál Oleksij Hromov. Podle něj Rusové do Brjanské oblasti, která sousedí se severem Ukrajiny, přesunuli protilodní rakety Ch-35.

Foto: Profimedia.cz

Odpálení ruské protilodní střely Ch-35 ze systému Bal

Článek

Nepřítel zvyšuje počet taktických skupin u ukrajinských hranic, varoval generál: „Podle dostupných dat byla divize pobřežního raketového systému Bal přesunuta do Brjanské oblasti.“

Mobilní systém Bal využívá střel s plochou dráhou letu Ch-35, což je obdoba západních raket AGM-84 Harpoon. Původní verze střel má dosah 135 km, vylepšená Ch-35U až 260 km. „Jejich dosah umožňuje zasáhnout cíle v Žytomyrské, Kyjevské, Poltavské, Čerkaské, Černihivské, Sumské a Charkovské oblasti,“ varoval Hromov.

Nízkoletící podzvukové střely Ch-35 jsou prioritně určené k ničení lodí, ale mohly by se použít i proti pozemním cílům. Rusko už takto využívá rakety země-vzduch ze systému protivzdušné obrany S-300. Jejich přesnost při útocích na pozemní cíle není vysoká, ale kvůli vysoké rychlosti se obtížně likvidují.

Podle Institutu pro studium války jde zřejmě opět o způsob, jak řešit nedostatek střel, jejichž zásoby klesají. V posledních měsících Rusko útočilo na Ukrajinu především střelami s plochou dráhou letu Ch-101 a Ch-555, které se vypouštějí ze strategických bombardérů s dostřelem 5000, respektive 2000 km.

Brjanská oblast

Ukrajina čelila dalšímu raketovému útoku kinžalů a kalibrů. V den návštěvy africké mírové delegace

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám