Hlavní obsah

Rusko přiškrcuje vývoz obilí z Ukrajiny. Tlačí tak na export svých hnojiv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko zpomaluje odbavování lodí vyvážejících obilí z ukrajinských černomořských přístavů. Podle OSN minulý měsíc vyplulo jen 33 lodí, což je méně než polovina počtu lodí, které vypluly v dubnu. Moskva tak tlačí na obnovení vývozu ruského čpavku, hlavní složky při výrobě hnojiv.

Foto: Yoruk Isik, Reuters

Lodě plně naložené ukrajinským obilím a potravinami čekají na kontrolu v jižním kotvišti v Bosporu

Článek

Rusko podle listu Daily Sabah informovalo koordinační středisko v Istanbulu, které za kontrolu lodí z ukrajinským obilím zodpovídá, že hodlá blokovat registraci plavidel do oděského přístavu Pivdennyj, dokud se neobnoví export ruského čpavku na světový trh.

K tomu by bylo zapotřebí znovu uvést do provozu potrubí mezi ruským městem Togliatti a ukrajinskou Oděsou. Přeprava čpavku se zastavila 24. února 2022, kdy ruská vojska zaútočila na Ukrajinu.

Proplula jediná loď za dva dny

Ukrajinské ministerstvo pro infrastrukturu podle agentury Reuters tvrdí, že Rusko zablokovalo registraci lodí do všech ukrajinských přístavů. Za poslední dva květnové dny ruská delegace umožnila zaregistrovat ke kontrole jedinou připlouvající loď a pro toto „hrubé porušení“ dohody neposkytla žádné vysvětlení.

Kyjev tvrdí, že padesátka lodí s 2,4 milionu tun ukrajinských potravin čeká v tureckých vodách na inspekci, kterou Rusko „bezdůvodně“ omezuje. Některá plavidla už čekají déle než tři měsíce.

Za čpavek víc vývozních komodit

Obilnou dohodu mezi Ruskem a Ukrajinou, která vývoz potravin z ukrajinských černomořských přístavů umožňuje, zprostředkovaly loni v červenci OSN a Turecko. Šlo hlavně o to zastavit rozvíjející se globální potravinovou krizi, kterou ruská invaze na Ukrajinu, jež je předním světovým vývozcem obilí, zhoršila.

Kyjev je podle agentury Reuters, která se odvolává na vysoce postavený zdroj, ochoten zvážit umožnění přepravy ruského čpavku výměnou za to, že obilná dohoda se rozšíří na více ukrajinských přístavů, odkud se bude moci vyvážet širší škála komodit.

Obilná dohoda pokračuje, oznámil Erdogan

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám