Hlavní obsah

Rusko posílá na frontu přídavné pancéřování. Přiznalo tak nedostatečnou ochranu svých obrněných transportérů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ochrana ruských obrněných transportérů bojujících na Ukrajině byla doteď nedostatečná. Rusko totiž až nyní zasílá svým jednotkám na frontu dodatečné ochranné prostředky, které se montují na obrněné transportéry BTR a bojová vozidla pěchoty BMP. O dodávkách těchto souprav v pátek informoval náčelník hlavní správy obrněných jednotek ruského ministerstva obrany Alexandr Šestakov.

Zničená ruská obrněná technika na Ukrajině.Video: Reuters

 
Článek

„Udělaly se komplety dodatečné ochrany pro BMP-3, BMP-, BTR-82Aa BTR-80 a zajistila se dodávka těchto souprav vojákům především v oblasti speciální vojenské operace,“ uvedl Šestakov v pátečním vydání armádních novin Krasnaja zvězda, přičemž pro válku na Ukrajině použil ruský oficiální termín speciální vojenská operace.

Vyslání souprav ukazuje, že je ochrana těchto vozidel nedostatečná. Blog Oryx, monitorující ztráty ruské techniky na základě fotografií, uvedl, že Rusko ztratilo 80 BTR-80, dalších 39 transportérů řady BTR-80/82 neupřesněného typu, 148 starších bojových vozidel BMP-1, 398 BMP-2, 137 BMP-3 a dalších 65 BMP neupřesněné verze.

Vozidla BMP-2 mají v nejlépe chráněných místech pancéřování 33 mm, BMP-3 až 35 mm, které chrání pouze před kulometnými střelami do ráže 12,7 mm. Transportéry BTR-80 mají tloušťku pancéřování do 10 mm, jež chrání jen proti kulkám puškové ráže, u modernějších variant posiluje ochranu kevlarová vrstva, popřípadě navařené ochranné klece proti palbě raketových granátometů. Ty však na snímcích z fronty moc vidět nejsou.

Zbraně jsou moderní, tvrdí náčelník

Šestakov také odrážel kritiku, že na frontě jsou nasazené zastaralé zbraně a že ze skladů dokonce byly vytažené tanky T-62 ze šedesátých let.

Rusové vytahují ze skladů 60 roků staré tanky T-62

Evropa

Náčelník uvedl, že „tankové a motostřelecké jednotky (zapojené do operace) jsou vybaveny současnými typy obrněné techniky a zbraní“.

„V současně době vyráběné tanky T-90M, T-80BVM, T-72B3M, bojová vozidla pěchoty BMP-3, BMP-2M a bojová výsadková vozidla BMD-4M nezaostávají z hlediska takticko-technických dat za zahraničními protějšky a v některých je i předčí,“ řekl Šestakov.

Ruské tanky mají zásadní konstrukční chybu, karusel s municí pod věží

Evropa

Rusko přitom podle webu Oryx ztratilo na Ukrajině 1029 tanků, z nichž bylo 637 zničeno. Byly mezi nimi i nejmodernější tanky T-80UM2 a 2 T-902M. Opakovaně byly zveřejněny záběry, jak po výbuchu munice uložené pod věží vyletěla do výše celá věž tanku. Mnohé byly zničeny zásahem protitankových střel shora na korbu, kde je pancéřování nejslabší.

Přestože Šestakov uvedl, že stávající technika se vyrovná západní, zdůraznil, že pokračují práce na novém tanku T-14 Armata, který sice byl opakovaně prezentován na přehlídkách, ale zatím se sériově nevyrábí. Podle něj jde o platformu, která se bude používat i u dalších zbraní, jako jsou nové samohybné houfnice nebo bojová vozidla pěchoty.

Kde je nejmodernější ruský tank, kterým se Moskva chlubila?

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám