Hlavní obsah

Rusko pokračuje v územních ziscích u Bachmutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Washington

Rusko se snaží udržet dobytá území na východě a jihu Ukrajiny, ve směru na Bachmut a Avdijivku útočí na ukrajinské síly. Ruské pozemní jednotky v tom podporuje letectvo, uvedl ukrajinský generální štáb v pravidelné ranní svodce. Podle analytiků amerického Institutu pro studium války (ISW) mají ruské síly v okolí Bachmutu územní zisky.

Foto: Libkos, ČTK/AP

Ukrajinský voják u Bachmutu

Článek

Rusko nepřestává s údery na civilní infrastrukturu, uvedl generální štáb s odkazem na vzdušné útoky na ukrajinská města a energetickou infrastrukturu, které Moskva pravidelně podniká do začátku letošního října.

Naposledy udeřila v pondělí, kdy podle Kyjeva vyslala nad Ukrajinu 70 střel s plochou dráhou letu, z nichž se jich nejméně 60 podařilo sestřelit.

Podle ukrajinského velení ovšem Rusko nepřestává ani v ostřelování obcí a pozic ukrajinských vojáků podél frontové linie, zejména na severovýchodě a východě Ukrajiny. O den dříve generální štáb psal o ostřelování v okolí Chersonu na jihu země.

„Rusko pokračuje v územních ziscích v okolí Bachmutu, ale město zatím neobklíčilo. Ruské síly vedly útočné operace v oblasti Avdijivky a Doněcku. Podle ukrajinských zdrojů se malé skupiny o 15 až 20 osobách pokoušejí proniknout do ukrajinských linií,“ uvedl ISW.

Avdijivka a Doněck leží zhruba 50 kilometrů od Bachmutu.

Analytici z washingtonského institutu už dříve informovali, že se Rusové snaží dobýt Bachmut, aniž by město mělo výraznější strategický význam. Jeho dobytí by bylo spíše symbolické.

„Náklady spojené s šestiměsíčními zdrcujícími boji daleko převyšují jakoukoli operační výhodu, kterou mohou Rusové dobytím města získat,“ napsali analytici 1. prosince.

Rusové u Bachmutu dokazují, že se nepoučili, tvrdí analytici

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám