Hlavní obsah

Rusko má v naší zemi přes 420 000 vojáků, řekli Ukrajinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko v okupovaných oblastech na jihu a východě Ukrajiny včetně Krymu rozmístilo více než 420 000 vojáků. V sobotu to podle agentury AFP řekl zástupce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Vadym Skibickyj.

Foto: ČTK/AP

Ruští vojáci. Ilustrační foto

Článek

Skibickyj prohlásil, že Rusko z Krymu v posledních týdnech vede útoky pomocí dronů na ukrajinské přístavy Izmajil a Reni ležící na Dunaji. Mají zásadní význam pro vývoz ukrajinského obilí poté, co Rusko odstoupilo od dohody o exportu ukrajinských zemědělských produktů přes bezpečné koridory v Černém moři.

Moskvou dosazený gubernátor Krymu Sergej Aksjonov v sobotu informoval, že jeden bezpilotní letoun byl sestřelen v severozápadní části Krymu, později uvedl, že zlikvidovány byly ještě dva další drony, píše agentura TASS. Ze Simferopolu, druhého největšího města na poloostrově, který Rusko zabralo Ukrajině v roce 2014, byl během dne hlášen požár. Hořelo na pozemku jedné z vojenských jednotek.

Rádio Svoboda na svých internetových stránkách píše, že od loňského srpna jsou na Krymu prakticky denně slyšet výbuchy. Ruské úřady to vysvětlují střelbou na drony vysílané z Ukrajiny, operacemi protivzdušné obrany nebo cvičeními ruské armády.

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v sobotu na konferenci v Kyjevě řekl, že ukrajinské údery proti Rusku jsou zaměřeny především na podniky vojenského průmyslu. Nedávno se takto terčem útoku stala továrna na čipy pro rakety Iskander, které ruská armáda často odpaluje proti ukrajinskému území, uvedl. Na území Ruska v posledních měsících přibylo dronových útoků a různých sabotáží a Ukrajina se stále častěji hlásí k odpovědnosti za ně, uvádí AFP.

Budanov připustil, že tyto akce zatím neměly větší dopad na ruskou společnost. Tvrdí ale, že podobné útoky nakonec Rusům způsobí značné problémy.

Ukrajinci provedli výsadek na Krym a vyvěsili vlajku

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám