Hlavní obsah

Ruské lži o špinavé bombě vyvrátila MAAE. Špinavé jsou akorát hlavy těch v Moskvě, uvedl Zelenskyj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přivítal závěry inspekce Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Ta neodhalila žádné nahlášené aktivity nebo neoznámený jaderný materiál na třech místech, které Rusko jmenovalo v souvislosti s obviněními, že Ukrajina plánuje ve válce použít špinavou bombu.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

Zjištění MAAE přivítal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj: „Pozvali jsme MAAE, aby provedla kontrolu, dali jsme jim naprostou volnost v jednání a máme jasné a nezvratné důkazy, že nikdo na Ukrajině nevyrobil ani nevyrábí žádné špinavé bomby.“

„Jediné, co je v naší oblasti špinavého, jsou hlavy těch v Moskvě, kteří se naneštěstí zmocnili kontroly nad ruským státem a terorizují Ukrajinu i celý svět,“ řekl Zelenskyj.

Inspektoři MAAE na žádost Ukrajiny navštívili tři místa, kde se podle ruských tvrzení měla připravovat špinavá bomba, tedy bomba s konvenční trhavinou, která je naplněná radioaktivním materiálem. Ta způsobí zamoření prostoru, ale nedojde k jadernému výbuchu.

Rusové probírali využití taktické jaderné zbraně na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Ani v kyjevském Institutu pro jaderný výzkum, ani ve Východním důlním a zpracovatelském závodě ve městě Žovti Vody a s ním spojeném strojírenském závodě v Dnipru se nezjistily žádné nenahlášené aktivity nebo materiál. Odebrané vzorky také potvrdily, že jsou v závodech dodržena všechna bezpečnostní opatření.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu řekl 23. října ministrům obrany Francie, Turecka a Velké Británie, že by Ukrajinci mohli sáhnout k provokaci, ve které by použili „špinavou bombu“.

Ruská tisková agentura RIA Novosti současně napsala, že vyrobit tuto bombu dostalo za úkol vedení Východního důlního zpracovatelského závodu (ve městě Žovti vody v Dněpropetrovské oblasti) a Kyjevského institutu jaderného výzkumu. Práce podle ní byly už v závěrečné fázi a bomba se údajně vyráběla.

Šojgu: Ukrajinci mohou použít špinavou bombu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám