Hlavní obsah

Ruská média spočítala vlastní padlé na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory zcela nepatrným změnám frontové linie ruské okupační síly na východě Ukrajiny stále přicházejí o obrovské množství vojáků. K takovému závěru dospěly zpravodajské servery ruské redakce BBC a Mediazony na základě monitoringu údajů z ruských otevřených zdrojů - márnic, médií, oznámení o pohřbech či zpráv od rodin.

Foto: Profimedia.cz

Příslušník ruské mechanizované brigády na východě Ukrajiny

Článek

Novinářům a týmu dobrovolníků se podařilo zjistit celkem 43 014 jmen ruských vojáků, kteří od února 2022 zahynuli ve válce na Ukrajině.

Jen za poslední dva týdny se jim podařilo z otevřených zdrojů dohledat jména dalších 1283 padlých Rusů. Upozorňují přitom, že shromážděná data zdaleka nepostihují skutečná čísla, kterými disponuje armáda, ta jsou mnohonásobně vyšší.

Obě strany konfliktu údaje o ztrátách v boji utajují.

Medvěděv má jako jediný jasno: Příběh Iljušinu Il-76 je ukrajinská válka prasat u koryta

Válka na Ukrajině

Podle autorů studie hlavní zátěž na frontové linii z ruské strany leží na mobilizovaných dobrovolnících a kontraktérech z řad vězňů. Neprofesionálové, kteří odešli do války „z civilu“, nyní tvoří prakticky 50 procent všech ruských ztrát na frontě, uvedla v pátek ruská redakce BBC.

Média prokazatelně informovala o 5169 padlých mobilizovaných vojácích. Osmdesát procent z nich nalezlo smrt na frontě během posledních 12 měsíců.

Ukrajina udává číslo 380 600 ruských vojáků neschopných boje, mezi než ale řadí i zraněné.

Zároveň, soudě podle zveřejněných soudních dokumentů, jsou ruští mobilizovaní ranění stále častěji uznáváni jako způsobilí k další službě a jsou posíláni zpět do tzv. zóny speciální operace, uvádějí autoři studie.

Aby Rusko početné ztráty na frontě nahradilo, pokračuje v aktivním náboru vězňů. Přičemž všichni, kteří podepsali kontrakt počínaje zářím loňského roku, se zavázali bojovat až do konce války, nikoliv jen po dobu šesti měsíců jako dřív. Změnily se i podmínky jejich propouštění - místo milosti opouštějí brány věznic na podmínku.

Rusko ale dál ztrácí na frontě také kvalifikovaný vojenský personál. Od začátku ruské invaze na Ukrajinu padlo celkem 3079 důstojníků. 800 z nich bylo v hodnosti majora a vyšší, podotýká BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám