Hlavní obsah

Ruský vyslanec v OSN: Ukrajinci si za mrtvé mohou sami, protože sestřelují naše rakety

Za mrtvé a zraněné při ruských raketových útocích na energetickou infrastrukturu si mohou Ukrajinci sami, protože sestřelují ruské rakety nad městy a úlomky raket i střel protiletecké obrany pak dopadají do obydlených oblastí. Na půdě Spojených národů to prohlásil ruský vyslanec při OSN Vasilij Alexejevič Něbenzja. Ve čtvrtek na to upozornila agentura Nexta a zveřejnila na Twitteru záznam s částí jeho proslovu.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Ruský zástupce při OSN Vasilij Něbenzja

Článek

„Poškození rezidenčních budov a oběti mezi civilním obyvatelstvem jsou dílem ukrajinské protivzdušné obrany, která není rozmístěna na předměstích, ale přímo v centrech měst. V důsledku toho zbytky sestřelených ruských raket nebo ty ukrajinské dopadají na objekty, na které Rusko necílilo,“ prohlásil Něbenzja.

„Například dnes ukrajinští uživatelé sociálních sítí na internet umístili video rakety, jež zasáhla obytný dům v Kyjevě a v Kyjevské oblasti. Ukázalo se, že se jednalo o americké rakety dodané NATO,“ dodal ruský vyslanec při OSN.

Rusové v posledních dnech podnikají masivní údery na ukrajinskou energetickou infrastrukturu s cílem ochromit dodávky elektrické energie a vody. S tím, že jde o snahu co nejvíce uškodit civilnímu obyvatelstvu před nadcházející zimou, se Kreml nijak netají. Jeho mluvčí Dmitrij Peskov před časem otevřeně řekl, že tyto údery cílené na civilisty mají Kyjev přimět k jednáním.

Média: Kreml přiznal, že chce útoky na infrastrukturu donutit Kyjev k jednáním

Válka na Ukrajině

Rusko ve středu při jednom z největších raketových útoků na Ukrajinu od začátku invaze dosáhlo dalšího vážného poškození ukrajinské energetické infrastruktury, bez proudu se ocitla většina země. Zároveň Rusové zasáhli obytné zóny v Kyjevě, ve Lvově a v dalších městech.

Údery si podle středečních informací ukrajinských úřadu vyžádaly 10 mrtvých a desítky zraněných.

Rusové mohou nasadit chemické zbraně, předpokládají Američané

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám