Hlavní obsah

Ruská invaze zvýšila riziko použití zbraní hromadného ničení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská invaze na Ukrajinu zvýšila riziko použití zbraní hromadného ničení. Uvedl to v pondělí šéf Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) Fernando Arias, podle kterého OPCW i nadále situaci na Ukrajině sleduje.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Ukrajinští vojáci na frontě u Chersonu

Článek

„Situace na Ukrajině opět zvýšila opravdovou hrozbu, kterou představují zbraně hromadného ničení včetně těch chemických,“ řekl Arias na každoročním setkání organizace v nizozemském Haagu. „Stávající napětí to prohloubilo do té míry, že už nelze předpokládat jednotu mezinárodního společenství v otázce společných globálních problémů souvisejících s mezinárodní bezpečností a mírem,“ dodal šéf OPCW.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo letos 24. února. Boje od té doby neustaly, přičemž obě strany se podle agentury AFP navzájem viní z možného použití jaderných, chemických a biologických zbraní, aniž pro to předložily jasné důkazy.

Ukrajina a Rusko patří mezi 193 světových zemí, které se zavázaly, že nebudou „vyvíjet, vyrábět, získávat, skladovat, převážet nebo používat chemické zbraně,“ připomněl Arias. OPCW je podle něj v kontaktu s Kyjevem i Moskvou.

Ukrajině organizace na její žádost poskytla školení reakce na útok chemickými zbraněmi i pro odhalování úniků chemických látek.

Kamera zachytila dramatickou záchranu ženy na Donbase mezi pršícími střelami

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám