Hlavní obsah

Ruská armáda už své záměry netají. Rekruty láká na byt v Kyjevě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo nové propagandistické video, ve kterém se snaží nalákat nové rekruty do ruské armády, aby bojovali na Ukrajině. Láká je přitom na byt v Kyjevě či na moře u Oděsy.

Ruská armáda láká nové rekruty na byt v Kyjevě a moře u Oděsy.Video: Armáda Ruské federace

 
Článek

„Nevíš, kde se v Kyjevě nachází rezidence Pechersk Hills?“ ptá se ve videu jeden ruský voják druhého. „To je v centru. Žije tam moje teta,“ odpovídá mu ten druhý.

„Mám sen, že si v Kyjevě koupím byt,“ řekne první voják ve chvíli, kdy popadne automatickou pušku a zamíří. „Po válce, až dobydeme Kyjev, se tam přestěhuju se svou rodinou,“ říká po několika vteřinách, kdy na videu probíhají zákopy další vojáci.

V poslední části videa, jehož hlavním sloganem je „Vyber si město svých snů“, se obraz znovu zaměřuje na ruské vojáky. „Vydám se do Oděsy,“ prohlásí voják, který si přebíjí zbraň. „Miluju moře,“ dodává.

Zhruba padesátisekundové video se snaží nalákat ruské občany, aby se přidali k armádě, a nepokrytě jim slibuje podíl na rozporcované kořisti. Oficiálně přitom ruská propaganda tvrdí, že „speciální vojenská operace“, jak Moskva nazývá invazi na Ukrajinu, má obranný charakter.

Snímky navíc nevystihují opravdovou situaci na bojišti, což je vidět například kvůli absenci helem na hlavě vojáků nebo úplně klidné konverzaci během střelby na nepřátele.

„Nemají (helmy), protože válka je velká sranda. Jenom Ukrajincům se může něco stát, ne?“ okomentoval absenci helem na sociální síti X britský novinář Jay Beecher, který působí v deníku The Kyiv Independent.

„(..) Většina ruských ‚vojáků‘ umírá příliš rychle na to, aby je něco začalo bolet,“ sekunduje mu uživatel, který si říká Old Soldier.

Další vlna mobilizace?

Ukrajinská armáda minulý týden podle agentury Reuters uvedla, že by Rusko mohlo brzy zahájit velkou mobilizační kampaň, během které by mohlo dojít k naverbování několika stovek tisíc vojáků z Ruska a okupované části Ukrajiny.

„V nejbližší době se očekává masová nucená mobilizace obyvatelstva v Ruské federaci a na dočasně okupovaných územích Ukrajiny v důsledku katastrofálních ztrát okupantů,“ uvedl minulý týden ukrajinský generální štáb ve své pravidelné svodce.

V ní dále uvedl, že počet Rusů mobilizovaných v Moskvě a Petrohradě bude „minimální“ a že dojde k mobilizaci mužů především z oblastí mimo tato dvě města.

Nové verbovací video by tak mohlo znamenat, že má ukrajinská armáda pravdu a Kreml opravdu v nejbližší době mobilizaci chystá.

Další mobilizace v Rusku? Totální nesmysl, rozohnil se vlivný ruský poslanec

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám