Hlavní obsah

Putin stíhán za válečné zločiny na Ukrajině? V Haagu napsali první obvinění

Haag

Mezinárodní trestní soud (ICC) zahájí ve dvou případech stíhání několika lidí za válečné zločiny související s ruskou invazí na Ukrajině, uvedl The New York Times. Jedná se o první mezinárodní obvinění, která byla vznesena po měsících práce speciálních vyšetřovacích týmů.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin pronesl svůj výroční projev k Federálnímu shromáždění v Moskvě, Rusko 21. února 2023.

Článek

V obviněních stojí, že Rusko unášelo ukrajinské děti a posílalo je do ruských převýchovných táborů a také, že Kreml záměrně útočil na civilní infrastrukturu.

Hlavní žalobce Karim Khan musí svá obvinění nejprve předložit panelu soudců pro přípravné řízení. Ti následně rozhodnou, zda byly splněny zákonné normy pro vydání zatykače, nebo zda vyšetřovatelé potřebují další důkazy.

Zatím není jasné, koho konkrétně hodlá soud v jednotlivých případech obžalovat. Někteří experti podle NY Times uvedli, že je možné, že by mezi obviněnými mohl být také ruský prezident Vladimir Putin. ICC totiž v případech týkajících se válečných zločinů, zločinů proti lidskosti či genocidy neuznává imunitu hlavy státu.

Pravděpodobnost uskutečnění soudního procesu je ale minimální. ICC totiž nemůže projednávat případy v nepřítomnosti a je nepravděpodobné, že by Rusko vydalo k řízení své vlastní občany, natož pak samotného vůdce země.

Kreml obvinění z válečných zločinů odmítá, přestože mezinárodní i ukrajinští představitelé shromáždili od začátku ruské agrese důkazy o celé řadě zvěrstev.

Předměstí Bachmutu je poseté mrtvolami ruských vojáků, tvrdí Kyjev

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám