Hlavní obsah

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských pozic klesá, říká šéf estonské rozvědky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravděpodobnost zhroucení ukrajinských obranných pozic klesá, sdělil podle estonské stanice ERR šéf estonské vojenské rozvědky Ants Kiviselg. Rusko se podle něj snaží využít zbývajícího času a podnikat intenzivní útoky, než na Ukrajinu dorazí další západní vojenská technika a munice.

Foto: Lenka Klicperová

Časiv Jar čelí ruskému ostřelování už mnoho měsíců, zintenzivnilo po dobytí Bachmutu Rusy

Článek

„Rusko se snaží využít poslední příležitosti, než na Ukrajinu plně dorazí západní vojenská pomoc a bude nasazena,“ uvedl Kiviselg. Přestože ruské síly nezpomalily tempo svých útoků, jejich úspěchy jsou podle jeho názoru malé.

Ruské síly podle něj stejně jako v poslední době nadále vyvíjejí tlak především na město Časiv Jar, na oblasti západně od Doněcku a také na obce, jimiž prochází železnice mezi Avdijivkou a Pokrovskem. Lokálního úspěchu podle něj ruská vojska dosáhla v Očeretyne u Avdijivky.

USA po měsících průtahů v uplynulých dnech schválily zákon, který počítá s postupným uvolněním 61 miliard dolarů (přes 1,4 bilionu korun) na vojenskou a ekonomickou podporu Ukrajiny. Americký prezident Joe Biden po podpisu dokumentu prohlásil, že nové dodávky z USA začnou okamžitě a že Ukrajina „doslova za několik hodin“ začne dostávat vybavení pro protivzdušnou obranu, munici a obrněná vozidla.

Někteří ukrajinští představitelé jsou však ohledně rychlosti, s níž se vybavení dostane na frontu, skeptičtí. Opoziční ukrajinský zákonodárce Vadym Ivčenko dříve agentuře AP řekl, že kvůli logistickým a byrokratickým překážkám by se doručení pomoci mohlo protáhnout o dva nebo tři měsíce.

Šéf estonské rozvědky kromě toho podotkl, že ukrajinské protivzdušné obraně se v uplynulém týdnu dařilo snižovat účinnost ruských bombardérů. Ukrajina podle něj také podniká systematické údery cílící na armádní objekty na Ruskem obsazeném poloostrově Krym a na objekty ropné infrastruktury na ruském území.

Rusové postoupili za Avdijivkou, největší nebezpečí je u Časiv Jaru

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám