Hlavní obsah

Rusové přišli o polovinu svých elitních výsadkářů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně 50 procent elitních ruských výsadkářů zemřelo nebo bylo zraněno během plnohodnotné invaze na Ukrajinu. Uvedlo to britské ministerstvo obrany, které se ve své zprávě odvolává na západní odhady, které potvrdil projev velitele ruských výsadkových sil (VDV) Michaila Těplinského.

Foto: Profimedia.cz

Ruský výsadkář

Článek

Ve svém projevu ke svým vojákům na Den výsadkových sil na začátku srpna generálplukovník Těplinskij totiž uvedl, že se za posledních 17 měsíců po ošetření zranění vrátilo na frontu 5 tisíc zraněných výsadkářů, a 3500 zraněných dokonce frontu „odmítlo opustit“.

Podle britského ministerstva se sice Těplinskij nevyjádřil k tomu, kolik vojáků bylo zabito nebo vážně zraněno, ministerstvo nicméně uvedlo, že tato čísla odpovídají odhadům o ztrátách ruských elitních jednotek.

„Extrapolace Těplinského údajů nicméně potvrzuje odhady, že nejméně 50 procent z 30 tisíc výsadkářů, kteří byli nasazeni na Ukrajině v roce 2022, bylo zabito nebo zraněno,“ napsalo ve své zprávě britské ministerstvo.

Těplinského projev šířila televize ruského ministerstva obrany Zvezda, což podle ukrajinského deníku Kyiv Post mělo vyvolat v Kremlu takovou paniku, že snímky ihned smazala nejen ze svých webových stránek, ale také ze všech oficiálních kanálů na Telegramu.

72hodinový plán

Ruské výsadkové síly stály v čele počáteční fáze plnohodnotné ruské invaze a bitvy o Kyjev, kterou podle původních představ Kremlu mělo Rusko vyhrát během několika dní.

Síly VDV se pokusily ovládnout letiště Hostomel, které se nachází asi 10 kilometrů severozápadně od hlavního města, a plánovaly na něj přivézt posily, jež by Kyjev dobyly.

To se jim ale nepovedlo a místo plánovaného převzetí v řádu dnů se na Ukrajině bojuje už téměř rok a půl.

Rusko zase sází na výsadkáře, v bezprecedentních krvavých bojích u Bachmutu pomohli k postupu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám