Hlavní obsah

Polovina Moldavska je kvůli ruskému ostřelování Ukrajiny bez proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské letecké údery na Ukrajině ve středu způsobily rozsáhlé výpadky proudu také v sousedním Moldavsku. Jeho vicepremiér napsal na Twitteru, že bez proudu se ocitla asi polovina země.

Foto: Reuters

Nevybuchlá raketa vypálená na Lysyčansk. Ilustrační foto

Článek

„Moldavsko postihl po dnešním ruském útoku na energetickou infrastrukturu Ukrajiny masivní blackout,“ informoval ve středu odpoledne na Twitteru moldavský místopředseda vlády Andrei Spuni, který zároveň zastává post ministra infrastruktury.

Podle informací agentury Reuters se bez dodávek elektrické energie ocitlo také hlavní město Kišiněv. Tam už se ale podařilo přívod proudu nouzově obnovit. Stále bez proudu je naopak podle Reuters separatistický region Podněstří, který podporuje Rusko.

Moldavský ministr zahraničí Nicu Popescu uvedl, že ruské údery na ukrajinskou energetickou infrastrukturu opět uvrhly jeho zemi do tmy, a nařídil proto předvolání ruského velvyslance na ministerstvo, aby podal vysvětlení.

Rusko zběsile bombarduje. Bez proudu je celá Kyjevská oblast, metropole hlásí mrtvé

Válka na Ukrajině

Rusové ve středu zasypávají Ukrajinu raketovými útoky, jejichž zřejmým cílem je vyřadit energetickou soustavu. Celá Kyjevská oblast je také po útocích bez proudu. Výpad dodávek hlásí i Lvov na západě země. Útoky mají oběti na životech, další lidé utrpěli zranění. Poplach se rozezněl po celé zemi.

Moldavsko je jednou z nejchudších evropských zemí a přijalo nejvyšší počet ukrajinských uprchlíků v přepočtu na počet obyvatel, poznamenal Reuters. S Ukrajinou sdílí hranice a je napojeno na její energetickou síť. Kvůli masivním ruským útokům na ukrajinskou energetiku ho v  poslední době postihly masivní výpadky dodávek elektřiny, připomněla ČTK.

Putin hraje o život. Car, který prohrál válku, skončil, míní poradce Zelenského

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám