Hlavní obsah

Dosud nejmasivnější útok: Rusové vypálili přes 120 raket, explodují po celé Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po celé Ukrajině byl ve čtvrtek ráno vyhlášen letecký poplach. Zatím bylo vypáleno kolem 120 raket. Je to dosud nejmasivnější útok, uvedl Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta. Z Kyjeva, Charkova, Oděsy, Žytomyru a dalších míst přicházejí první informace o explozích, píše server deníku Ukrajinska pravda.

Foto: AP

Na celé Ukrajině je vyhlášen letecký poplach, na Kyjev dopadly rakety.

Článek

„Na Ukrajinu bylo vypáleno více než 120 raket, aby se zničila kritická infrastruktura a hromadně zabíjeli civilisté,“ prohlásil Podoljak.

Lvov je z 90 procent bez elektrického proudu. V Kyjevě zasáhly úlomky raket obytné domy. Počty obětí či zraněných se teprve zjišťují.

Starosta Kyjeva vyzval obyvatele, aby si nabíjeli mobilní telefony a dělali zásoby vody, protože městu hrozí velké výpadky elektřiny. „V Kyjevě může dojít k výpadkům proudu. Nabíjejte telefony a další zařízení, doplňujte vodu,“ napsal na telegramovém účtu. Ve městě se ozývají exploze.

Z Oděské a Dnipropetrovské oblasti jsou hlášeny odstávky elektřiny, aby se minimalizovaly potenciální škody na energetické infrastruktuře.

V 05:33 tamějšího času se rozezněly sirény leteckého poplachu v jižních částech Ukrajiny. O půl hodiny později už byl hlášen z celé Ukrajiny s výjimkou západní oblasti. Krátce po osmé ráno (v 07:00 SEČ) již byl vyhlášen letecký poplach po celé zemi.

Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč na svém facebookovém účtu varoval, že na zemi v několika vlnách míří více než stovka raket.

„Více než 100 raket v několika vlnách. Nepodceňujte to a ukryjte se. První rakety dopadly do Kyjeva přibližně v 08:15. Údery na města východně od Kyjeva mohou být i dřív,“ napsal.

Už v noci na čtvrtek útočily ruské síly na Ukrajinu prostřednictvím dronů. „Nyní útočí z různých směrů raketami odpalovanými z lodí i leteckými údery,“ uvedl náčelník žytomyrské vojenské správy Vitalij Bunečko.

Rusko dál dokáže vyrábět moderní rakety. Navzdory sankcím

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám